Spital, medici, personal medical
Spital, medici, personal medical

Votat de Guvern: Lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici vor primi compensații pentru cheltuielile de transport

Lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici vor primi compensații pentru cheltuielile de transport – deplasarea tur-retur între domiciliu și locul de muncă. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat unanim la ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri.

Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, în prezent circa 3 mii de lucători medicali – medici, asistenți medicali – se deplasează zilnic de la domiciliu în afara localității lor, la locul de amplasare a instituției medicale unde activează, suportând cheltuieli propriii pentru a se deplasa de la și spre serviciu.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre care să aprobe regulamentul privind modul de stabilireși acordare a compensației pentru cheltuielile de transport lucrătorilor medico-sanitari și farmaceutici încadrați ăn Instituțiile medico-sanitare publice.

„Pentru noi este prioritar să menținem cadrele medicale în sistem , în special în zonele rurale, orașele mici, unde se atestă un deficit mult mai mare de resurse umane în comparație cu zonele urbane. Prin acest proiect se propune compendsarea acestor cheltuieli de transport”, a menționat ministrul.

Conform Regulamantului, compensațiile pentru cheltuielile de transport se stabilesc în urma întrunirii cumulative de către beneficiari a următoarelor condiții:

  • sunt lucrători medico-sanitari și farmaceutici cu studii superioare de licență în medicină, cu studii postuniversitare de rezidențiat (medici, inclusiv medici conducători, farmaciști, medici rezidenți, farmaciști rezidenți, asistenți medicali cu studii superioare, chimiști medicali, biologi medicali, biochimiști în laborator, fizioterapeuți, logopezi, tehnicieni radiologi, optometriști, psihologi, psihopedagogi, ingineri biomedicali, bacteriologi) și cu studii profesionale tehnice postsecundare și postsecundare nonterțiare medicale și farmaceutice
    (asistenți medicali cu studii medii, tehnicieni și asimilați din domeniul sănătății);
  • sunt angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din orașe și sate (comune), inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, cu excepția celorlalte teritorii ale municipiilor respective, în spitale publice regionale;
  • au domiciliul situat în afara localității de amplasare a instituțiilor medico-sanitare publice unde activează;
  • nu au în proprietate, sau orice altă formă (chirie, comodat), o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea.

Conform datelor statistice în anul 2023, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activează circa 9638 medici și 18929 personal medical cu studii medii, dintre care cu statut de pensionar sunt circa 1816 (20%) medici și 3190 (17%) personal medical cu studii medii.

Deficitul cel mai mare de specialiști cu studii superioare medicale se înregistrează în specialitățile: Medicină de familie – 216 specialiști, Anestezie și terapie intensivă – 143
specialiști, Radiologie și imagistică medicală – 76 specialiști, Medicină internă – 70 specialiști și Medicină de urgență -31 specialiști, chirurgie generală – 48.

În prezent mai multe raioane ale țării nu dispun de niciun medic specialist în domeniile cardiologie, neonatologie, anesteziologie-reanimatologie, ortopedie-traumatologie, medici legiști.

În același timp, în unele instituții medico-sanitare publice raionale, se atestă o neacoperire cu medici cu circa 25%. Astfel în raionul Fălești asigurarea cu cadre medicale
superioare constituie – 71,3%, Telenești – 74,4%, Taraclia – 71,6%, Cantemir – 77,3%, Ștefan-Vodă- 76,3, Nisporeni- 75,8.

Prin proiectul elaborat, Ministerul Sănătății propune compensarea cheltuielilor de transport lucrătorilor medico-sanitari astfel ca aceștia să se deplaseze în alte localități în scopul acordări asistenței medicale în instituțiile medico-sanitare publice, ce duc lipsă de personal medical calificat.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA