UE anunță sancțiuni împotriva celor care destabilizează Republica Moldova

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor impune sancțiuni împotriva a cinci persoane și o entitate care participă la destabilizarea Republicii Moldova. Despre asta a vorbit ministra de Externe din România, Luminița Odobescu, în cadrul unor declarații de presă susținute la Luxemburg, cu prilejul reuniunii lunare a Consiliului Afaceri Externe.

 

“Astăzi vom adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva a cinci persoane și o entitate care au participat la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova”, a anunțat ministrul român de externe.

Oficialul a menționat că este esențial ca UE să consolideze rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului constituțional privind integrarea europeană.

“Salut adoptarea noului regim de sancțiuni privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei împotriva Ucrainei și susțin adoptarea de noi măsuri restrictive. În ceea ce privește Republica Moldova, este esențial să trimitem un mesaj politic clar de sprijin înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul privind aderarea la UE. Salut vizita președintelui von der Leyen la Chișinău și adoptarea Planului de creștere care va stimula reformele și creșterea economică a Republicii Moldova în următorul an. (…) De asemenea, este esențial să consolidăm rezistența Republicii Moldova pentru a contracara propaganda rusă și amenințările hibride care s-au intensificat înaintea alegerilor și a referendumului”, a mai spus Odobescu.

Agenda de discuții a reuniunii  miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. La punctul afaceri curente, vor fi abordate subiectele:  Republica Moldova, în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea la UE (20 octombrie 2024), Georgia, situația de securitate din Cornul Africii, relațiile Armenia-Azerbaidjan și situația din Venezuela, scrie caleaeuropeană.ro.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA