Primarul de Iași, Mihai Chirica, îi cheamă pe moldoveni să spună „DA” la referendum

Republica Moldova are un avantaj important: sprijinul României, care, fiind parte a comunității europene, poate facilita procesul de negociere cu UE și ajuta la reducerea decalajelor existente. Aceasta este opinia primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, exprimată într-un interviu pentru portalul ZIUA.md. Edilul îi îndeamnă pe cetățenii moldoveni să valorifice această oportunitate și să participe în număr mare la referendumul din 20 octombrie, susținând astfel calea spre integrarea europeană.

 

Primarul municipiului Iași a subliniat că moldovenii trebuie să voteze „DA” la referendum, deoarece integrarea europeană este singura cale care poate aduce progres, prosperitate economică, locuri de muncă și siguranță pentru viitorul Republicii Moldova.

„Moldovenii trebuie să spună „DA” la referendum și o spun cu toată forța și tăria, pentru că, în calitate de primar al municipiului Iași și ca persoană implicată activ în procesul de integrare a României în comunitatea europeană, am cunoscut toți pașii transformării orașului Iași și a întregii țări, odată ce am devenit membri cu drepturi depline în comunitate. Trebuie să spună da, deoarece doar comunitatea europeană poate asigura progresul Republicii Moldova, succesul economic, creșterea stării de bine, a prosperității, a pensiilor a salariilor, apariția unor investitori puternici, care să asigure locuri de muncă, posibilitatea fiecărui moldovean de a-și găsi de lucru acasă, să nu mai plece din țară și, sigur, capacitatea de a avea mai multă siguranță pentru ziua de mâine”, a menționat primarul de Iași.

Mihai Chirica a ținut să sublinieze diferența de atitudine pe care a manifestat-o Rusia, de fiecare dată, în raport cu moldovenii, și care a adus aici doar prigoană, foame și teroare, mai scrie sursa citată.

„Eu am să spun de fiecare dată: Rusia n-a oferit niciodată siguranță moldovenilor. De fiecare dată au fost prigoniți, trimiși în închisori, jefuiți, trimiși în Siberia sau în alte zone din Asia Mică și, în cele din urmă, s-a folosit în această provincie românească, pentru interese strategice sau de moment. Prin urmare, în momentul de față, Republica Moldova și fiecare cetățean are posibilitatea să intre în marea familie europeană, acolo unde securitatea este garantată, acolo unde fiecare stat membru se gândește la binele vecinului său”, a spus edilul de Iași.

El a mai ținut să accentueze că, având sprijinul Uniunii Europene, Republica Moldova își va putea soluționa mult mai rapid problemele social-economice, oferind, în acest sens, exemplul României.

„Unde este marea problemă a Republicii Moldova astăzi? Lipsa unor resurse financiare pentru a asigura servicii publice de calitate. Să știți că problema apei potabile o aveam și noi, înainte de a deveni stat membru, problema deșeurilor, probleme mari în transportul public, în furnizarea de energie electrică sau gaze naturale. Dar cu sumele pe care am reușit să le atragem de la comunitatea europeană și pentru municipiul Iași, în perioada 2019-2023, am cheltuit din bani europeni 1,7 miliarde de lei românești. Gândiți-vă că această sumă, doar pentru un oraș, se multiplică de multe ori pentru întreaga Românie. Uitați-vă cum arată transportul public din Iași, dați zece ani în urmă să vedeți ce era, dați 20 de ani în urmă, să vedeți ce jale era. Calitatea străzilor, a spațiilor publice, felul în care funcționează rețelele de apă și canalizare, modalitatea în care reușim să asigurăm servicii de termoficare și, mai ales, banii mulți care s-au băgat în sistemul de sănătate. Din fondurile europene, noi pe municipiul Iași am construit cel mai mare spital din România. 680 de milioane de euro, cea mai mare sumă fiind atrasă din fonduri europene. Prin urmare, sunt proiecte concrete care se văd, pe care fiecare cetățean al Republicii Moldova care pătrunde în România, poată să le vadă, să întrebe de unde au fost găsite sursele de bani și, desigur, să se gândească că același lucru poate fi replicat și în fiecare localitate din Republica Moldova”, a menționat Mihai Chirică.

În opinia lui, Republica Moldova are susținerea României, ce ea ce reprezintă un mare avantaj.

„Moldova are un mare avantaj, pe care ar trebui să-l exploateze la maximum: nu este singură în comunitatea europeană, o are pe România, sora ei mai mare. Noi am fost singuri, eram priviți cu foarte mult scepticism. Veneam dintr-un bloc comunist, n-am intrat odată cu Polonia, ne-au lăsat la coada listei, împreună cu Bulgaria, dar am demonstrat tuturor că România poate fi un partener de nădejde, ceea ce s-a văzut și la alegerile locale din România, comparativ cu ce s-a întâmplat în alte stat europene. Prin urmare, Moldova va avea protecția unui frate mai mare. Totdeauna când se va duce la masa negocierilor, pe toate programele de finanțare europeană, se va gândi că trebuie să o sprijinim mai mult, că trebuie să recupereze decalajul, pe care, în momentul de față, îl are Republica Moldova față de România. Gândiți-vă că peste un milion și jumătate de moldoveni au astăzi cetățenie românească. Dar ei trebuie să trăiască acasă la ei. Nu ne bucură cu nimic faptul că s-au mutat în România sau în alte state europene. Cum nu ne bucură nici faptul că ne-au plecat, din cauza crizelor economice, și mulți români de la noi, de aici. Și vedem că, încet-încet, încep să se întoarcă acasă, pentru că văd că aici o țară frumoasă, care s-a reclădit pe banii europeni, și trebuie să recunoaștem acesta, ceea ce poate fi un bun exemplu și pentru Republica Moldova”, a conchis primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA