Investigație ZdG: Cum funcționează mașinăria de plăți și influență a lui Șor

Schemele de corupere orchestrate de Ilan Șor continuă să fie expuse. Echipa ZdG a documentat din interior, cu ajutorul unei camere ascunse, circulația banilor și modalitățile prin care sunt racolați oamenii. Reportera, acționând sub o identitate falsă, a participat la proteste, întâlniri electorale și a distribuit materiale de propagandă.

Jurnalista ZdG s-a infiltrat în gruparea lui Șor în timpul unui protest organizat la Judecătoria Chișinău, unde se examina dosarul Evgheniei Guțul, cercetată pentru finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”. 

Protestatara: Trebuie să strigi aici (la protest, n.r.)!
ZdGCe să strigăm?
ProtestataraCea cu microfonul mare, care cu aparatura ceea… ce spune ea trebuie să fii atentă și nu numai trebuie să te duci, dar și să strigi. Ce spun ei, aceea strigăm: Jos Sandu, Jos…!

Protestatarii erau instruiți să strige lozinci împotriva guvernării, iar discuțiile despre bani erau frecvente. Oamenii primeau 1000 de lei lunar pentru participare, iar plățile urmau să crească la 3000 de lei, se arată în investigație.

ProtestatarulPe scurt, 1000 de lei, vii sau nu vii, ți-o dă. 
ZdG: Dar dacă vin la proteste, cât îmi mai dă?
ProtestatarulTot 1000. Asta-i taxa la dânșii. Pe urmă, de la 1 august, o să pună câte 3000. Cui 6, cui 3… ceva este…

Jurnalista și-a schimbat viza de reședință pentru a se alătura unui grup de activiști coordonați. Cu ajutorul echipei tehnice a ZdG și a programelor de editare a imaginilor, a fost creat imitația unui buletin de identitate.

În cadrul unei întâlniri între activiștii lui Șor la Dobrogea, unul dintre bărbați a oferit alte detalii legate de banii pe care urmează să-i primească.

„Pașaportul ne trebuie pentru a vă face contract. Acum nu Raia vă va împărți «iablociki», dar în fiecare lună, de pe 1 până pe 10, din august, veți primi ca activist 3000. Dacă veți îndeplini planul ca activist – 3+3, adică 6 pentru lună. Planul încă nu-l știm, pe voi vă va suna.”

Aflăm că banii, numiți „iablociki”, nu mai sunt împărțiți cash, ci transferați pe carduri bancare rusești. Alexandru, un coordonator din rețeaua lui Șor, le-a oferit activiștilor instrucțiuni clare venite de la Moscova: fiecare trebuia să racoleze simpatizanți, aceștia urmând să primească 2000 de lei pe lună. Discuțiile se concentrau pe plăți și comisioane, iar Alexandru a explicat că bonusurile și salariile întârziaseră din cauza lipsei de activitate în lunile anterioare.

„Fiecare activist trebuie să adune… vă amintiți, scriați pe foaie simpatizanți, acum nu trebuie să scrieți. Ei trebuie să aibă telefon și eu voi da linkul Raiei. Eu voi da linkul Raiei, ea vă va da vouă, ei se vor înscrie, acolo sunt patru întrebări. Fiecare simpatizant are 2000 pe lună. Voi aveți 3+3. Ca voi să știți cifrele. Întrebări sunt?” – a precizat acesta.

Curios este faptul că datele false ale jurnalistei au fost înregistrate cu succes în baza de date a băncii ruse „Promsvyazbank”, iar aceasta a primit acces la cont printr-un cod SMS.

 

Reportera ZdG a instalat aplicația Promsvyazbank și s-a logat cu datele primite prin sms. Soldul era 0, însă a primit asigurări de la „superiorii” ei că oricând poate fi suplinit.

Reportera ZdG se înregistrează și  pe chatbot-ul din Telegram în calitate de activistă. O zi mai târziu primește linkul atribuit „activistei” Ana Nastas, pe care urma să-l folosească pentru a „racola” simpatizanți, ca într-o adevărată piramidă economică. Fiecare simpatizant atras în grup înseamnă bani în plus pentru fiecare activist și un posibil vot în plus pentru partidele lui Șor, mai scrie sursa citată.

Pe contul reporterei ZdG, adică al activistei de partid Ana Nastas, de la banca rusească „Promsviazbank” au fost transferate 15 mii de ruble, echivalentul a 2,7 mii de lei moldovenești, atât cât a fost promis pentru munca de activist. Singura problemă era că nu putea fi accesată aplicația Promsviazbank, întrucât Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova le-a cerut operatorilor de telefonie mobilă să o blocheze.

Pe parcursul lunii august, imediat după ce a devenit activistă cu un contract oficial trimis pe Telegram, reportera ZdG primea apeluri frecvente „de la Moscova”, așa cum o prevenise „komandira” Raia. În una dintre multiplele conversații cu cei de la Moscova, i s-a oferit o soluție pentru a folosi aplicația Promsviazbank blocată de SIS pe teritoriul R. Moldova.

MoscovaSpuneți-mi, vă rog, ați primit sms de la banca PSB?
ZdGDa. Eu am primit.
MoscovaÎn mărime de 15 mii. Aceasta este mulțumirea dumneavoastră pentru aprilie, mai, iunie și iulie. Curând va fi pentru august. Dumneavoastră puteți intra în cabinetul personal? 
ZdG: Nu. Eu l-am activat, dar acum nu pot deschide.
Moscova: Descărcați VPN românesc.
ZdGCe?
MoscovaVă trebuie să descărcați anume VPN românesc. Anume românesc.
Raisa: „Tu ești obligată să vii, că tu lucrezi cu noi.

Cu cât mai mult se apropia ziua alegerilor, cu atât mai mare era presiunea de a racola simpatizanți noi. Activiștii erau motivați cu promisiuni de „bonusuri” și concursuri cu smartphone-uri.

MoscovaBună ziua, Ana. Pe mine mă cheamă Dumitru, eu sunt din blocul „Victorie”. Vă este comod să vorbiți?
ZdGBună ziua. Da, sigur.
MoscovaAș vrea să vorbim despre chatbot-ul nostru din Telegram, să vă transmit o informație foarte importantă. Sunteți activist al blocului „Victorie”?
ZdGDa.
Moscova: Președintele Blocului „Victorie”, anume Ilan Șor, a dat ordin tuturor activiștilor să înregistreze 10 simpatizanți până la 19 septembrie. Dacă deja ați început înregistrarea, vă va fi mai ușor. Anume prin chatbot.

Reportera ZdG a fost chemată din nou la Dobrogea, fără să i se explice însă pentru ce. În parcul în care se întâlneau de obicei activiștii ies în evidență doi bărbați necunoscuți. Unul dintre ei s-a dovedit a fi Oleg, fostul „șef de la Chișinău” pe regiunea Sîngera, despre care Raisa amintea deseori. Astfel, reportera ZdG află că urma să-i fie transferați acestuia cele 15 mii de ruble primite pe contul Anei Nastas de la Promsvyazbank și că, în schimb, va primi doar 2300 de lei cash, urmare a comisioanelor percepute de bănci.

Oleg, adresându-i-se reporterei ZdG: Dumneavoastră aveți 15 mii de ruble. Când transferăm pe contul meu, eu primesc 14 700 ruble, adică banca ia 300 de ruble. Apoi eu transfer încă prin două bănci, fiecare ia câte 2,5%, rezultă minus 5%. Iese 13 965 ruble. Înmulțim la curs – 0,665. Obținem 2300 de lei. Clar?

Din discuții, jurnalista află că președinților de organizații li s-au promis câte 5000 de lei pe lună.

Raisa: Eu i-am spus, mai mult nu lucrez. Nici oamenii mei nu lucrează. Lasă-l să vină la Dobrogea să caute oameni! La oameni, ca activiști, trebuie să vină 3000 de lei. Noi, în fiecare lună trebuie să avem câte 5000 de lei. Unde-s banii mei?

Enervată, Raisa face mai multe destăinuiri despre mișmașurile lui Alexandru.

Raisa: Acum, el, a doua oară la Moscova, lui i-o dat 7200 de dolari pentru Revaca. Este om… I-o dat lui Oleg, Oleg a spus că nu poate să aducă în Moldova. Sașa o spus că el le aduce. Le-o adus Sașa. Unde-s banii? V-o dat? Nu v-o dat. El crede că noi nu știm. Totul se aude. Eu i-am spus și eu, Agafiei o spus că i-o dat 1500 de dolari. Ea mi-o spus că i-o dat numai 1500 de dolari să vă dea la toți. Câți, în general, sunteți acolo? Vreo 15 oameni… Dar el o primit pe 33 de oameni. De unde oamenii ceea s-o luat? Din cer sau de la cimitir?

Într-o altă zi, reportera a fost chemată la Dobrogea să ia banii. Din cei 2300 de lei promiși, a primit însă doar 1300. Pe lângă comisioanele percepute la transferurile bancare, Raisa a aplicat propriul comision, de o mie de lei.

RaisaTu aproape nimic n-ai făcut, așa-i? Nimic absolut cu lucrul nostru. 
ZdGCum nimic? Ce mi-ai spus am făcut.
RaisaDar de ce? Noi am umblat… Pe scurt, eu îți dau o mie de lei acum…
ZdGDar de ce?
RaisaAșa, că tu n-ai lucrat cum noi toți.
ZdGD-apoi eu am primit pe card…
Raisa: Și ce dacă ai primit? Ai meritat banii aceștia? Ia spune! Așa, precis meriți banii ăștia?
ZdG: Păi ce mi-ai spus eu am făcut. 
RaisaDar ce ai făcut tu? Ai dat două-trei hârtii, ai fost o dată la demonstrație și gata.
ZdGȘi de câte ori m-ai sunat… de câte ori m-ai sunat, eu m-am dus la tanti Nadia.
RaisaDar asta ce? Asta tu ai arătat că ești în colectiv. 
ZdGPăi da, dar mi-ați spus că o să-mi dați…
Raisa1,2,3,4,5. Na-ți o mie. Și na-ți încă 300 sute, na.
ZdGD-apoi mi-ați spus că-mi veți da 2300…
RaisaNu… ți-o ieșit pe card 2300, o mie de lei rămâne la mine, că eu am femei care lucrează de 5-6 ani și nu o primit bani.

3 octombrie 2024. Viorel Cernăuțeanușeful Inspectoratului General al Poliției și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, susțin un briefing de presă în care anunță că peste 130 de mii de cetățeni au primit bani din Federația Rusă prin intermediul schemelor de corupere a  alegătorilor puse la cale de Ilan Șor și că doar în luna septembrie, poliția a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari de la Moscova către rețeaua lui Șor din R. Moldova. Refugiat la Moscova, Șor a reacționat în aceeași zi, declarând că în realitate, amploarea transferurilor de bani și a numărului de oameni implicați este mult mai mare decât cea anunțată de poliție și procurori. Printre activiști, anunțul organelor de drept nu are nicio rezonanță.

4 octombrie 2024. La doar o zi de la briefingul poliției, reportera ZdG primește un mesaj de la Promsviazbank prin care este informată că pe contul ei au fost transferate încă 15 mii de ruble, adică circa 2,7 mii de lei moldovenești. Era salariul pentru luna septembrie. În ciuda perchezițiilor și a dezvăluirilor făcute de poliție, structurile lui Șor și-au continuat nestingherit activitatea. În aceeași zi de 4 octombrie, reportera ZdG a fost chemată pentru prima oară la o întâlnire în sediul unei organizații teritoriale din Chișinău, care urma să aibă loc a doua zi într-un oficiu de pe strada Ismail 23.

Tot pe 4 octombrie, în chatul organizației primare Dobrogea, jurnalista primește o invitație la o întâlnire cu „candidatul”, numele căruia nu era dezvăluit. I s-a transmis doar locul și ora întâlnirii: Parcul „Cuza Vodă”, ora 13:30.

Ajunsă cu întârziere la întâlnire, reportera ZdG îi recunoaște pe „colegii de partid” de la Dobrogea, iar în fața lor – candidata „independentă” la prezidențiale, Victoria Furtună. Deși această întâlnire fusese anunțată și de către Victoria Furtună cu câteva zile înainte, ea era înconjurată doar de oameni de la Dobrogea, Sîngera și Revaca, chemați prin intermediul chaturilor de pe Telegram coordonate de oamenii lui Șor.

Raisa și Victoria Furtună

Victoria Furtună a reluat în fața celor aproximativ 30 de oameni chemați să o asculte narațiunile  anti-occidentale promovate și de Ilan Șor.

„Pe profesioniștii noștri, nu contează care, economiști, juriști, îi cumpără americanii, europenii pentru a lucra în companiile lor. Întrebare: de ce ei ni-i dau pe ai lor, dar ni-i iau pe ai noștri pentru a-și ridica firmele și instituțiile? Totul se face pentru nimicirea nației noastre, economiei noastre ca moldoveni. Ne-au furat istoria timp de 30 de ani și acum, dacă-i întrebi, mereu am dezbateri cu copilul meu, care-mi spune că învață istoria românilor, ei nu știu istoria Moldovei. Când îi întrebi despre limbă, ei spun că vorbesc limba română. De ce română, noi ce, nu avem limba moldovenească?” – li s-a adresat ea celor chemați la adunare.

Misiunea sub acoperire s-a încheiat în data de 9 octombrie.

 

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA