Apel către Meta și Google: SUA cer acțiuni împotriva dezinformării ruse în Republica Moldova

Senatorul american Ben Cardin, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, a transmis scrisori directorilor Meta și Google, prin care îi îndeamnă să ia măsuri pentru combaterea dezinformării ruse în Republica Moldova, înaintea referendumului constituțional din 20 octombrie privind aderarea la Uniunea Europeană. Cardin a subliniat importanța protejării integrității acestui proces electoral, având în vedere eforturile Kremlinului de a răspândi dezinformare în rândul populației moldovenești.

 

Senatorul a citat o evaluare recentă realizată de Institutul Național Democrat (NDI), care a subliniat influența malignă a Rusiei asupra platformelor de socializare, considerată „cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale”. El a menționat că platformele Meta și Alphabet ar trebui să dedice mai multe resurse pentru a combate informațiile false, mai ales în contextul alegerilor și referendumului din Moldova.

„Moldova nu va alege doar un președinte luna viitoare, dar poporul moldovean va participa și la un referendum care va decide dacă țara va opta fără echivoc pentru un viitor în Uniunea Europeană. Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor. Gravitatea acestei decizii pentru poporul moldovenesc pune responsabilitatea pe umerii partenerilor Moldovei, precum și pe cei care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional al țării, pentru a preveni interferența influenței străine maligne într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată.”, a scris senatorul.

În scrisoarea sa, Cardin a atras atenția asupra campaniilor de dezinformare finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, care a fost sancționat de SUA, UE, Marea Britanie și Canada, subliniind că acesta a cheltuit sume semnificative pe reclame sponsorizate pe platformele Meta și Google.

„Potrivit WatchDog.MD, Ilan Șor a cheltuit peste 33.000 de dolari pe reclame pe Facebook doar în luna iunie și mai mult de 400.000 de dolari de când a fost sancționat, în octombrie 2022”, amintește secatorul american.

Guvernele SUA, Canadei și Regatului Unit au avertizat în luna iunie că Rusia folosește dezinformarea pentru a submina democrația din Republica Moldova, inclusiv prin incitarea la proteste în timpul perioadei electorale. Senatorul Cardin a subliniat că aceste platforme digitale au o responsabilitate majoră în a preveni interferențele străine maligne și a proteja dreptul moldovenilor de a-și decide propriul viitor.

Cardin a cerut Meta și Google să acționeze fără întârziere pentru a sprijini un mediu electoral echitabil în Republica Moldova.

Joi, 10 octombrie, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor, precum și ale deputaților Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi și Vasile Bolea, alături de cel al bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, au fost dezactivate. La încercarea de accesare, utilizatorii sunt informați că aceste canale „nu pot fi afișate deoarece au încălcat legile locale”. În plus, au fost dezactivate și alte canale asociate, inclusiv cel al blocului „Victorie”.

În total, 15 canale și 95 de chatbot-uri de Telegram, afiliate lui Ilan Șor, au fost blocate la solicitarea Inspectoratului Național de Investigații (INI). În scrisoarea consultată de Ziarul de Gardă, autoritățile spun că prin intermediul acestor canale și chatbot-uri se urmărea finanțarea ilegală a partidelor politice, mituirea alegătorilor și cumpărarea voturilor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA