VIDEO Peste 100 de percheziții, desfășurate în toată țara. Trei lideri teritoriali ai organizației criminale, reținuți

Trei lideri teritoriali, membri ai organizației criminale a cărei activitate este orientată spre finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali, au fost reținuți pentru 72 de ore, în rezultatul mai multor percheziții, anunță Poliția.

În total, în perioada 8-10 octombrie, au fost efectuate 115 percheziții la liderii raionali, președinți de sector și activiști în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, spălare de bani, coruperea electorală și crearea unei organizației criminală.

Oamenii legii au stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară.

„Aceștia erau remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv în scopul determinării alegătorilor să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor și Referendumului Republican și pentru participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest”, precizează Inspectoratul General al Poliției.

 

Totodată, în cadrul investigațiilor au fost documentate mai multe persoane care efectuează transferuri de ruble prin diferite platforme financiare.

Ulterior aceștia le achită activiștilor doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediu aplicației PSB. Restul banilor erau repartizați președinților oficiilor teritoriale pentru „ajutorul acordat”.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, oamenii legii au depistat și ridicat:

  • telefoane mobile, în care a fost descărcată și gestionată aplicația mobilă „PSB” prin intermediul căreia membrii organizației criminale conduse de condamnatul Ilan Șor primeau transferuri bănești în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor și Referendumului Republican, precum și pentru executarea anumitor indicații executate;
  • mai multe mijloace bănești, inclusiv lei, ruble, euro, dolari și lire sterline;
  • carduri bancare ,,MIR” pe diferite persoane, carduri bancare PYYPL, carduri Sberbank;
  • pliante și vestimentație electorală, fără acte de provenineță;
  • telefoane, tablete, notebook-uri;
  • 18 cartuse de la AK calibrul 7.62;
  • cartuse de calibru 12;
  • înscrisuri de ciornă relevante pentru cauza penală.

IGP subliniază că organul de urmărire penală va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA