Maia Sandu conduce detașat într-un sondaj privind intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale

Actualul președinte al Republicii Moldova rămâne favorit pentru un nou mandat prezidențial, arată datele unui sondaj. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar acumula cele mai multe voturi, însă insuficiente pentru a câștiga din primul tur. Sandu este urmată de Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi. Numărul celor indeciși este destul de mare, peste 21 la sută.

 

Sondajul, realizat pe un eșantion de 1021 de persoane în perioada 13 – 22 septembrie, indică faptul că Maia Sandu ar obține 36.1% din voturi dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare.

Pe locul doi se situează Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, cu 10.1% din preferințele electoratului, urmat de Renato Usatîi, liderul formațiunii Partidului Nostru, care ar acumula 7.5% din voturi.

Irina Vlah, candidată independentă, ar obține 4.1%,  Ion Chicu (PDCM) se bucură de susținerea a 2.5% dintre respondenți,  Vasile Tarlev ar strânge 1.8%, iar alți candidați, precum Octavian Țîcu, Tudor Ulianovschi, Andrei Năstase și Natalia Morari, au obținut sub 1%, potrivit sondajului.

Un număr semnificativ de alegători rămân indeciși: 21.9% dintre respondenți nu au hotărât încă pentru cine vor vota, în timp ce 4.3% au preferat să nu răspundă. De asemenea, 6% dintre cetățeni au menționat că ar vota pentru un alt candidat decât cei incluși în sondaj, iar 2.4% au declarat că nu vor participa la alegeri.

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”, implementat de Institutul ASPEN România în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea ”WatchDog.MD”, cu suportul financiar al Black Sea Trust of the German Marshall Fund.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1021 de persoane adulte din Republica Moldova, între 13 și 22 septembrie 2024. Marja de eroare este de ±3.1%.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA