Republica Moldova va beneficia de un suport financiar din partea Germaniei, în valoare de 95 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, la reuniunea Platformei de Sprijin pentru Moldova. Mijloacele vor fi investite în realizarea reformelor.
„Sunteti țară candidat de aderare la UE. Aveți toate motivele să credeți că parcursul european va continua. Vă rog să valorificați acest moment potrivit și să vă continuați eforturile de luptă împotriva corupției. Aderarea Republicii Moldova la UE este o sarcină geopolitică, dar procesul de atingere a acestui deziderat se bazează pe merite. Din acest motiv noi oferim sprijin pentru desfășurarea reformelor. La fel, oferim sprijin financiar, după cum colega mea, Catherine, a menționat deja, Germania nu doar împreună cu Franța cooperează în sectorul energetic, dar Germania oferă sprijin și pentru Moldova, care va continua. Noi vom continua cu sprijinul nostru în 2024, cu o valoare totală de 95 de milioane de euro”, a anunțat Annalena Baerbock.
Ministrul german de Externe a subliniat că Plartforma de sprijin pentru Moldova este o istorie de succes, având în vedere și Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice, care a ajutat Moldova să facă față prețurilor în creștere.
Oficialul german a informat că partenerii Platformei urmează să stabilească o formă de cooperare strategică pe o perioadă lungă.
„Ne-am propus să transformăm Pltaforma de sprijin în Platformă permanentă de parteneriat pentru Moldova. Astfel conferintele ministeriale ar putea deveni un eveniment anual, la care să participe funcționari publici de nivel înalt. De asemenea, s-a propus restructurarea grupurilor de lucru, pentru a le ajusta la necesitățile Republicii Moldova în parcurgerea drumului său spre Uniunea Europeană”, a precizat Annalena Baerbock.
Evocând actuala situație din Israel și referindu-se la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul german de Externe a sugerat asupra necesității coeziunii dintre state. Totodată a menționat că evenimentele care s-au perindat de-a lungul a peste 600 de zile în Ucraina, justifică crearea Platformei de Sprijin pentru Moldova.
„Trebuie să fim uniți, și cu Ucraina, și cu Republica Moldova. Rusia a utilizat sectorul energetic ca și armă, a răspândit informații false pentru a crea și mai multă destabilizare. Noi cunoaștem și știam foarte bine că efectul de undă va putea afecta Republica Moldova. Deaceea am decis să creăm această Platformă de sprijin pentru Republica Moldova, la 40 de zile după inițierea războiului împotriva Ucrainei. Am decis să creăm o punte a solidarității din partea partenerilor europeni. Acum suntem în ziua 601 a războiului în Ucraina. Rusia își continuă agresiunea. Vestea bună este, însă, că Moldova a reușit până în prezent să depășească acesată problemă dificilă”, a specificat Annalena Baerbock.