Echipa națională de robotică a revenit acasă. Tinerii au obținut două medalii de aur

Elevii din Capitală, care au cucerit medalia de aur la Olimpiada internațională de robotică FIRST Global Challenge 2024, s-au întors acasă. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că robotica va fi recunoscută drept activitate sportivă

”Mă bucur că colegii noștri tineri pasionați de robotică contribuie la palmaresul medaliilor Republicii Moldova. Una dintre sarcinile pe care le-au avut tinerii a fost să discute cu Ministerul Educației și să convingă că robotica este sport și că urmează să recunoaștem oficial această activitate în calitate de activitate sportivă. Rezultatele obținute de ei ne fac încă mai încrezători că lucrul ăsta este necesar și o să depunem efort ca lucrul ăsta să fie oficial recunoscut”, a spus Dan Perciun, ministrul Educației.

Competiția, destinată elevilor de 15-18 ani, s-a desfășurat în perioada 26-29 septembrie 2024, la Atena și a reunit 193 de țări participante.

Echipa Republicii Moldova a devenit de două ori campioană la competiția olimpică. Prima medalie de aur a fost câștigată în cadrul Alianței Câștigătoare FIRST Global, premiu acordat celor patru echipe care au triumfat în finala competiției. Elevii moldoveni au obținut acest titlu în colaborare cu echipele din China, Madagascar și Insulele Cook. A doua medalie de aur a fost câștigată la categoria Inovație în Inginerie.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA