Șapte persoane, condamnate pentru destabilizări în timpul protestelor organizate de fugarul Ilan Șor

Șapte indivizi au fost condamnați la pușcărie pentru o perioadă de până la 3 ani și 5 luni pentru pregătirea destabilizărilor în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de oligarhul fugar Ilan Șor, în anul 2023, în Capitală. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit Procuraturii Generale, între 2022 și martie 2023 a fost creat un grup infracțional care avea ca scop organizarea și participarea la dezordini în masă în cadrul adunărilor publice, cu un număr estimat de 50 de mii de participanți. Aceste acțiuni urmau să aibă loc în perimetrul Pieței Marii Adunări Naționale, în fața sediilor Președinției și Parlamentului Republicii Moldova, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la Ministerul Afacerilor Interne și la Compania „Teleradio-Moldova” din Chișinău.

Inculpații au adus în Chișinău mai mulți tineri cu o constituție atletică, inclusiv foști condamnați, cărora li s-au promis bani pentru a începe conflicte fizice cu autoritățile responsabile de menținerea ordinii publice. Aceștia au fost instruiți să acționeze violent împotriva autorităților, pentru a provoca agresivitatea participanților și a iniția altercații cu forțele de ordine.

Conform planului, manifestația pașnică urma să se transforme în dezordini în masă. Unul dintre inculpați a organizat transportul și cazarea persoanelor recrutate în Chișinău pe 11 martie 2023, pregătindu-le pentru verificare și instructajul final. Scopul era de a declanșa dezordini în masă la protestul pașnic din 12 martie. Persoanele recrutate au fost grupate și infiltrate printre participanți pentru a acționa ca provocatori, la indicațiile inculpaților, care coordonau acțiunile lor violente prin mijloace electronice de comunicare.

Planurile lor nu au fost realizate deoarece au fost reținuți pe 11 și 12 martie 2023.

Cazul a fost examinat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, între 20 aprilie 2023 și 30 septembrie 2024, cu 44 de ședințe de judecată. Inculpații nu și-au recunoscut vina și au cerut examinarea cauzei în procedura generală.

Toți cei șapte inculpați au fost găsiți vinovați. Aceștia au primit pedepse cu închisoarea de la 3 ani la 3 ani și 5 luni, care vor fi executate în penitenciar de tip semiînchis.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA