Majoritatea antreprenorilor moldoveni, 76%, susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, percepută ca o oportunitate de acces la piața unică și de stabilitate economică. De asemenea, 66% dintre respondenți sunt de părere că integrarea ar aduce avantaje importante pentru afacerile locale și pentru economie, contribuind la alinierea la standardele internaționale și stabilitatea politică. Sunt datele unui sondaj realizat de CBS-Research, între 22 iulie și 21 august 2024.
Pe lângă susținerea pentru integrarea europeană, 58% dintre antreprenori cred că Moldova se îndreaptă într-o direcție bună, în special cei din companiile mari și medii. Însă, 27% consideră că țara merge într-o direcție greșită, reflectând îngrijorări economice și sociale.
Sondajul arată că 31% dintre respondenți percep o îmbunătățire a situației economice față de anul trecut, în timp ce 39% consideră că economia s-a înrăutățit, cu sectoare precum agricultura, care a fost afectată de schimbările climatice.
37% dintre antreprenori se așteaptă la o îmbunătățire economică în următoarele 12 luni, iar 30% anticipează stagnarea. În plus, 62% dintre respondenți estimează că vor menține același număr de angajați, în timp ce 27% prevăd extinderea personalului.
Rezultatele „Barometrului antreprenorilor care construiesc viitorul Republicii Moldova” au fost prezentate luni, iar la eveniment a fost prezent și premierul Dorin Recean.
„Guvernul va continua să sprijine antreprenoriatul, să încurajeaze inovația, să reducă birocrația și să faciliteze accesul la finanțare pentru IMM-uri. Iar datele barometrului ne vor ajuta să ajustăm politicile economice pentru dezvoltarea unui ecosistem de afaceri mai competitiv. În context, prezentarea recentă a ratingului țării de către Fitch demonstrează că Moldova devine tot mai atractivă pentru investitori. Prin eforturi comune, consolidăm un mediu de afaceri puternic, care va aduce locuri de muncă bine plătite și beneficii pentru toți cetățenii”, a spus premierul Dorin Recean.
Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice, cu o marjă de eroare de +/- 3,1%.