Moldovenii din Franța vor putea preschimba permisele de conducere fără probe suplimentare. Proiectul, votat de Guvern

Cetățenii moldoveni stabiliți în Franța vor putea obține permise de conducere franceze prin procedura simplificată de preshimbare a celor moldovenești, care nu prevede susținerea unor teste suplimentare. În acest sens, Guvernul a votat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze cu privire la preschimbarea reciprocă a permiselor de conducere, semnat la Paris la 12 iulie 2024.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit instituției, scopul de bază al Acordului constă în asigurarea realizării corespunzătoare a procedurii de preschimbare a permiselor de conducere, precum și simplificarea procedurii menționate pentru tutularii de documente de conducere eliberate de organele competente din Republica Moldova și Republica Franceză.

Aprobarea Acordului va permite dreptul de a beneficia de preschimbarea reciprocă a permiselor, fără a fi necesară susținerea probei teoretice sau practice a titularului cu permis de conducere pentru vehicule cu mai puțin de 10 locuri și cu o greutate totală autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, cu condiția să fi dobândit domiciliul în statele părți”, a explicat Adrian Efros, ministrul de Interne.

Potrivit oficialului, deținătorii de permise de conducere care corespund cerințelor menționate și intenționează să obțină un permis de conducere prin preschimbare a țării în care are domiciliu, va beneficia de procedura simplificată și va economisi atât timp, cât și resurse financiare.

„În același timp, vom depune eforturi ca lista de țări să fie extinsă, iar cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de aceste oportunități”, a dat asigurări Efros.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA