UTM modernizează șapte laboratoare științifico-didactice cu echipamente de ultimă generație

Șapte laboratoare științifico-didactice ale Universității Tehnice din Moldova au fost modernizate și dotate cu echipamente de ultimă generație. Renovarea a fost posibilă în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțate de Banca Mondială. La evenimentul de inaugurare a laboratoarelor au fost prezenți ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și omoloaga sa din România, Ligia Deca.

”Ne propunem prin acest laborator să depindem practici pentru ingineri, să poată proiecta scheme. De exemplu la deschiderea unui canal până la cașcavalul care trebuie presat, că întodeauna trebuie să avem timp, cu astfel de echipamente putem să deprindem astfel de soluții”. 

Rectorul Universității Tehnice afirmă că aceste laboratoare vor ajuta studenții să aplice teoria în practică și vor facilita dezvoltarea ingineriei în țara noastră.

”Avem câteva laboratoare dotate, laboratorul de electronică echipat, echipamentele sunt acum în vamă de aproape 50 000 de euro, vor fi plasate în laboratorul de electronică. Un alt laborator ține de Acționări Pneumatice. Vom avea un laborator în tehnologii avansate în fabricația mașinilor numerice cu cinci axe, în RM sunt doar 5 mașini de acest tip prin fabricarea pieselor prin metode digitale. Și de asemenea trei laboratoare de chimie de la Facultatea tehnologia alimentelor”, Viorel Bostan, rector UTM.

Renovarea laboratoarelor din cadrul Universității Tehnice a costat 1,9 milioane de euro. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că ministerul pe care îl conduce își propune să implementeze proiecte în valoare totală de aproape jumătate de miliard de lei pentru a moderniza învățământul superior din Moldova, astfel încât universitățile moldovenești să devină atractive pentru studenții din țară și de peste hotare.

”Cu 15 ani în urmă ceea ce aveți aici era de neimaginat și cu mare încredere recomand Universitatea Tehnică și o bună parte din specialitățile din universitățile noastre pentru toți studenții noștrii. Noi nu ne oprim aici. Anul viitor vom extinde proiectul actual cu încă 30 milioane de euro, dintre care o bună parte vor veni la UTM”, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

România rămâne aproape de Republica Moldova în dezvoltarea domeniului educației, iar autoritățile de la București și Chișinău intenționează să găsească împreună soluții la problemele cu care se confruntă învățământul superior de pe ambele maluri ale Prutului, a menționat ministrul Educației din România, Ligia Deca.

”Ne propunem în continuare să avem și un program ca cadrele didactice din Moldova să vină pe perioade scurte în universitățile din România, să beneficieze de idemnizații, cazare pentru a putea lega și mai tare univeritățile noastre. Odată ce aceste programe de mobilitate generează relații sociale avem și proiecte de cercetare cu fonduri europene, avem apartenențe comune la universități europene și sper ca în viitor vom avea și diplome europene în universitățile din România și Moldova”, Ligia Deca, ministrul Educației din România.

 Oficiala de București a vizitat și Universitatea de Stat din Moldova, unde a menționat că Ministerul Educației al României va susține instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova să acceseze finanțări internaționale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA