A început o nouă etapă de screening bilateral pentru alinierea legislației la standardele europene

Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, se află la Bruxelles unde a început o nouă etapă de screening bilateral privind legislația din Republica Moldova și alinierea acesteia la regulile și standadele europene. În următoarele zile, experții moldoveni, împreună cu cei din Comisia Europeană vor parcurge trei capitole din acquis-ul comunitar – „Justiție, Libertate și Securitate”, „Reforma Administrației Publice” și „Funcționarea Instituțiilor Democratice”.

„Acest exercițiu ne ajută să vedem unde ne aflăm în raport cu legislația UE și cât mai avem de muncit pentru ca să ne putem bucura de standarde europene la noi acasă – ordine publică asigurată la cel mai înalt nivel – cu polițiști mai bine pregătiți și mai bine echipați, dar și cu frontiere mai securizate; servicii publice de calitate oferite de funcționari bine pregătiți și eficienți; precum și instituții democratice consolidate – care să lucreze în interesul cetățenilor”, a scris Gherasimov.

În perioada 10-11 iulie, la Chișinău s-a desfășurat prima sesiune de screening bilateral, parte esențială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Amintim că, după reuniunile bilaterale din cadrul fiecărui grup de capitole, Comisia Europeană elaborează un raport de screening pentru fiecare set de capitole, așa-numitele clustere, care va evalua gradul de pregătire a țării noastre, va informa despre pașii următori în procesul de screening bilateral și va veni cu recomandări specifice pentru deschiderea negocierilor e fiecare cluster.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA