Rusia anunță că nu va lua parte la cea de-a doua conferință de pace privind Ucraina

Rusia a anunţat că nu va participa la cel de-al doilea summit privind Ucraina, prevăzut de Kiev în luna noiembrie. Anterior,  preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că vrea ca Moscova să fie prezentă de această dată, relatează AFP.

 

„Summitul va avea aceleaşi obiective: promovarea iluzoriei `formule Zelenski` drept orice bază privind soluţionarea conflictului, obţinerea sprijinului majorităţii lumii şi folosirea acesteia pentru a prezenta Rusiei un ultimatum de capitulare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.

„Nu vom participa la astfel de `summituri`”, a adăugat ea.

În timp ce Kievul îşi menţine cerința pentru o pace „justă”, și anume ca trupele ruse să părăsească granițele țării recunoscute la nivel internațional, inclusiv peninsula Crimeea, Moscova susține că este gata să ia în considerare doar „propuneri serioase”, care să ţină cont de „situaţia de pe teren ce reflectă realităţile geopolitice”.

Volodimir Zelenski se va afla la Washington săptămâna viitoare. În timpul vizitei, șeful statului ucrainean intenţionează să-şi prezinte propunerile pentru pace preşedintelui american Joe Biden, vicepreşedintei şi candidatei democrate la preşedinţie Kamala Harris, precum şi fostului preşedinte şi candidat republican Donald Trump.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA