Inventarierea lacurilor a început: Au fost depistate mai multe nereguli

Ministerul Mediului a început inventarierea lacurilor din țară, iar primul pe listă este lacul din satul Mingir, raionul Hîncești. Despre acest lucru a anunțat ministrul de profil, Sergiu Lazarencu. În cazul lacului din Mingir, autoritățile responsabile au depistat mai multe nereguli. Mai exact, este vorba despre nerespectarea regulamentului de exploatare a lacului, întreținerea necorespunzătoare a construcției hidrotehnice și înnămolirea iazului.

Ministrul susține că a convocat instituțiile din subordine, reprezentanții administrației publice locale și raionale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și specialiști în construcții hidrotehnice, pentru a stabili planul de acțiuni privind inventarierea lacurilor și barajelor din țară, precum și exploatarea lor conform normelor și regulamentelor în vigoare.

În urma discuțiilor cu specialiștii, au fost identificate o serie de probleme frecvent întâlnite în gestionarea lacurilor, cum ar fi: utilizarea barajului la limita termenului de exploatare, blocarea evacuatoarelor de ape mari sau evacuarea apei fără permisiune.

Astfel, în următoarea perioada, mai multe instituții trebuie să realizeze un șir de acțiuni:
1. Agenția Apele Moldovei va efectua inventarierea în regim de urgență a lacurilor din țară, începând cu cele mai mari, care depășesc suprafața de 35 ha sau un volum de 500 mii m3;
2. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va intensifica controale și va verifica existența și respectarea regulamentului de exploatare;
3. Ministerul Mediului va promova un proiect de lege cu privire la siguranța infrastructurii hidrotehnice;
4. Proprietarii vor fi obligați să efectueze regulat expertiza tehnică a barajului în funcție de mărimea și volumul lacului de acumulare;
5. Evacuarea apei din bazinele acvatice se va efectua în strictă coordonare cu IGSU, APL și Agenția Apele Moldovei.
Totodată, ministrul a solicitat ca arendașii și proprietari de baraje și lacuri de acumulare care nu se vor conforma cerințelor de exploatare să le fie reziliate contractele de arendă și, după caz, să fie expropriați.
Conform datelor ultimei inventarieri din 2019, prezentate de Agenția Apele Moldovei, pe întreg teritoriul țării sunt 6763 de lacuri, dintre care doar 951 dispun de regulamente de exploatare.
Amintim că, în urma inundațiilor puternice din acest weekend, premierul Dorin Recean a solicitat inventarierea tuturo lacurilor din țară. Potrivit premierului, în unele cazuri, inundațiile puteau fi prevenite prin aplicarea unor reguli clare și stricte în domeniul gestionării resurselor de apă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA