Apa din izvoarele şi fântânile inundate, pericol pentru sănătatea oamenilor

Inundațiile din ultimele zile au provocat pagube materiale, dar prezintă și riscuri pentru sănătatea oamenilor. Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează că ploile abundente şi inundaţiile duc la înrăutăţirea calităţii apei din fântâni şi izvoare, la poluarea legumelor şi fructelor de pe terenurile agricole, provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute sau hepatitei virale A.

 

Potrivit specialiștilor, în urma inundațiilor, cele mai afectate au fost gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane. Potrivit informației preliminare, circa 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate în Cantemir, Leova, Hîncești.

„Ploile abundente şi inundaţiile duc la înrăutăţirea calităţii apei din fântâni şi izvoare, la poluarea legumelor şi fructelor de pe terenurile agricole,provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale, ca rezultat al contaminării apei din apeducte şi fântâni în urma deteriorării sistemelor de canalizare, deversarea apelor reziduale menajere, inundarea latrinelor şi revărsarea conţinutului lor”, se arată în comunicatul emis de ANSP.

BDA sunt boli provocate de bacterii şi virusuri, care se transmit omului sănătos prin apă, produse alimentare şi diferite obiecte contaminate. Semnele de boală comune ale BDA sunt: slăbiciune generală, greţuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, temperatură înaltă, frisoane, dureri de cap, ameţeli, discomfort fizic, epuizare.

Pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă cetățenilor să consume apă potabilă din surse sigure, să spele bine fructele și legumele înainte de a le consuma, să prelucreze termic produsele alimentare și să evite consumul produselor alimentare nesigure.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA