Noile modificări de lege, puse în aplicare. Un șofer, plasat în arest pentru refuzul de a fi testat alcoolscopic

Un șofer din Edineț a fost plasat în arest după ce a refuzat testarea alcoolscopică. În privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. Se întâmplă în contextul punerii în aplicare a noilor prevederi ale Codului penal.

„Procuratura raionului Edineț anunță despre pornirea unei urmări penale la 12 septembrie, în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de refuz, împotrivire sau eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică și/sau testarea antidrog, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical, adică fapta prejudiciabilă prevăzută de art.264/1 alin.(3) din Codul penal”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Bărbatul are 50 de ani. În seara zilei de 11 septembrie, fiind aparent în stare de ebrietate, a fost surprins conducând un microbuz de model Ford Transit. El a fost stopat de către inspectorii de patrulare, iar după ce a oprit mijlocul de transport, șoferul împreună cu doi pasageri au fugit de la fața locului.

În scurt timp, învinuitul a revenit, a urcat în habitaclul microbuzului și a încuiat din interior ușile mijlocului de transport.

Oamenii legii i-au propus să fie testat alcoolscopic sau examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi colectării probelor biologice. Bărbatul însă s-a împotrivit.

În aceste circumstanțe, șoferul a fost plasat în arest preventiv.

Amintim că recent, la 7 septembrie, au intrat în vigoare noile modificări legislative care prevăd sancțiuni mai aspre pentru fapta de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate

Potrivit modificărilor, șofatul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau ebrietate narcotică se sancționează cu închisoare de la 1 la 5 ani, în dependență de gravitatea faptei.

Vechile prevederi, stipulau drept pedeapsă pentru această infracțiune, munca neremunerată în folosul comunității, închisoarea fiind o excepție, pentru persoanele care deja au fost private de dreptul de a conduce mijloace de transport, fie, nu dețineau permis de conducere în momentul comiterii faptei, maximul posibil de a fi aplicat fiind doar 1 an de închisoare.

Șoferii sunt îndemnați să nu urce la volan în stare de ebrietate pentru a evita sancțiunile penale severe și consecințele nefaste care pot urma, inclusiv pierderi de vieți omenești.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA