Intemperia face ravagii în România. Patru morți în inundațiile din Galați

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) din România a emis sâmbătă, 14 septembrie, o avertizare de tip now costing de cod roşu de ploi abundente pentru mai multe localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi. Ciclonul Boris a adus precipitații uriașe și acestea au făcut prăpăd în estul țării vecine, scrie presa din România.

Patru persoane au murit în urma viiturilor în Galați. Aproape 100 de oameni au fost evacuați.

„În anumite zone din județul Galați am cumulat cantități de până la 150 litri pe metru pătrat, care ar însemna de trei ori mai mult decât media climatologică a unei luni septembrie, care are ca valoare 50-55 de litri pe metru pătrat”, a spus pentru digi24.ro Elena Mateescu, director general ANM.

„Sunt efectele ciclonului Boris care a afectat Europa Centrală, ca urmare a valului de aer rece dinspre Islanda spre Marea Adriatică, care a afectat în priml rând centrul Europei, acolo unde frontul încărcat și cu umiditate foarte mare a generat cantități mari de precipitații, asociate și cu scăderea regimului de temperaturi și care a dus la transformarea precipitațiilor lichide în ninsori”, a explicat reprezentantul ANM.

„Pe teritoriul județului s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane, pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curţi, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituţii publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acţionat şi pentru degajarea a 29 de copaci doborâţi de vânt şi 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”, transmite IGSU al României.

În continuare se intervine în localităţi din judeţul Galaţi cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundaţiilor produse.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA