IGSU

Sezonul strugurilor aduce și riscuri. IGSU vine cu sfaturi pentru prevenirea intoxicării cu dioxid de carbon

Gospodarii din toată țara culeg în această perioadă strugurii, iar riscul intoxicării cu dioxid de carbon este încă un pericol. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a venit recomandări pentru cetățeni.

Specialiștii îndeamnă oamenii să evite intrarea în încăperile unde are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.

”Dioxidul de carbon, produs în timpul fermentării, poate reduce nivelul de oxigen din încăpere și cauza intoxicații grave. Totodată, oamenii sunt rugați să nu amplaseze recipientele cu must pentru fermentare în spații închise, unde circulația aerului este limitată”, se arată în comunicatul IGSU.

IGSU recomandă testarea concentrației de oxigen înainte de a intra într-o cameră destinată fermentării vinului, prin aprinderea unei lumânări. Dacă aceasta se stinge, este un semn că nivelul de oxigen este insuficient și există risc de intoxicație.

Persoanele expuse la dioxid de carbon pot avea dureri de cap, amețeli, somnolență, puls accelerat, iar în cazuri mai grave pot avea convulsii, comă sau chiar deces. Salvatorii recomandă evitarea intrării fără echipament de protecție într-o cameră unde există deja o victimă, din cauza pericolului de intoxicație.

Apelați imediat la 112 dacă o persoană din apropiere se află într-o astfel de încăpere și nu vă răspunde.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA