Cadrul normativ al Republicii Moldova din domeniul turismului se aliniază la standardele internaționale stabilite de Organizația Mondială a Turismului (UNWTO). În acest sens, Guvernul a aprobat un pachet de modificări la Legea privind organizarea și desfășurarea activității turistice în țara noastră.
Noțiunile „registrul turismului”, „rezident al zonei turistice”, precum și capitolul privind „Zonele turistice naționale” (ZTN), vor fi înlocuite cu definiții moderne precum „destinație turistică”, „ghid turistic”, „indicator de informare și orientare turistică”.
De asemenea, va fi modificată definiția de „organizație de management al destinației (OMD)” şi stipulată obligația Guvernului de a aproba modul de constituire şi activitate a Organizațiilor de Management a Destinațiilor, conform practicilor internaționale.
„Proiectul mai prevede împuternicirea Ministerului Culturii de a elabora și aproba Regulamentul cu privire la mecanismul de finanțare nerambursabilă a proiectelor organizațiilor necomerciale în domeniul turismului, Normele metodologice privind elaborarea rutelor turistice naționale, Regulamentul privind inventarul turismului, gestionat de către ONT, Normele metodologice privind indicatoarele de informare și orientare turistică, precum şi Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea birourilor/centrelor de informare turistică”, precizează Ministerul Culturii.
Potrivit datelor statististice, la sfârșitul anului 2023, în Republica Moldova activau peste 300 de structuri de primire turistică, cu o capacitate de cazare de aproape 9.000 de locuri.
A crescut esențial numărul de pensiuni turistice și agropensiuni – de la 43 în 2021 la 56 în 2023 – fapt ce este un indicator încurajator pentru dezvoltarea vieții comunitare active și abilitarea forței de muncă în teritoriu.
Încasările din activitatea turistică în ultimul an au depășit de 1,7 ori cifrele înregistrate în anul pre-Pandemic, 2019.