40 de autobuze școlare, transmise instituțiilor de învățământ din țară

Peste 1000 de elevi din Republica Moldova vor merge la școală în siguranță și confort mulțumită sprijinului acordat de România.  Astăzi au fost înmânate cheile primului lor de 40 de autobuze școlare, care au fost transmise mai multor instituții de învățământ din țară. Vehiculele au fost achiziționate cu suportul Guvernului României.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Chișinău, Criuleni sau UTA Găgăuzia.

„Sprijinul acordat de România se adresează tuturor cetățenilor și este menit să contribuie la îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi. Proiectul a fost finanțat în baza Acordului bilateral privind ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro”, a spus ambasadorul României în Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

Autobuzele sunt echipate cu sistem electronic de control al stabilității, sistem de aer condiționat și cu treaptă de urcare/coborâre pentru copii. Premierul Dorin Recean și ministrul Educației, Dan Perciun, au mulțumit României pentru ajutorul constant.

 „Autoritățile pun un mare accent pe calitatea educației și în acest context mobilitatea este foarte importantă. Trebuie să oferim șansa la o educație de calitate înaltă tuturor copiilor, indiferent unde nu s-ar afla ei și iată ca avem acest ajutor generos din partea Bucureștiului”, a declarat Dorin Recean.

„Aceste autobuze vor contribui la accesul copiilor la instituții de învățământ unde avem cadre didactice bine pregătite, unde sunt condițiile necesare de studii, unde pot învăța o limbă străină, unde au ocazia să participe în activități extra curriculare”, a spus Dan Perciun.

Ministrul Educației a mai explicat că alte 29 de autobuze achiziționate cu suportul României vor ajunge la destinație până la finalul lunii octombrie și vor fi transmise în raioane. „Anul viitor, vrem să suplimentăm această cifră cu alte autobuze, ca să acoperim pe deplin necesitatea de transport care există în prezent”, a conchis șeful de la Educație.

Investiția se ridică la 74 milioane de lei, dintre care  70 milioane de lei au fost acordați de Guvernul României.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA