După o perioadă de descreștere a numărului de infectări cu virusul Sars-Cov-2, cu câteva luni în urmă a apărut o nouă tulpină Covid-19, denumită ,,FLiRT”, care este mai contagioasă decât formele precedente și se răspândește foarte rapid. Dacă la începutul acestei veri se înregistrau multe cazuri în Regatul Unit și în Europa de vest, numărul cazurilor înregistrate încep să crească și în Republica Moldova.
Noul grup de mutații COVID-19, denumit FLiRT, a fost recent identificat și este responsabil pentru o proporție semnificativă a noilor infecții. Denumirea FLiRT provine de la mutațiile specifice din codul genetic al acestor variante. Trei șiruri ale acestei variante, numite KP.1.1, KP.2 și KP.3, au fost responsabile pentru 40% din toate cazurile de COVID-19 din Regatul Unit începând cu aprilie 2024.
Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a subliniat că aceste cifre ar trebui să servească drept avertisment pentru cei care consideră că pandemia s-a încheiat. „Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră. O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție”, a declarat el pentru iNews.
În Republica Moldova, conform datelor oficiale, din 2675 de cazuri noi de infectare, 23 au fost confirmate ca fiind cu tulpina ,,FLiRT”.
În contextul noilor mutații și a creșterii cazurilor de COVID-19, experții subliniază importanța menținerii măsurilor de precauție și a vigilenței. Deși speranța este că aceste noi variante nu vor declanșa un val mare de infecții, autoritățile și publicul trebuie să rămână conștienți de riscurile continue și să se adapteze rapid la noile provocări ale pandemiei.