VIDEO 80 la sută din monumentele istorice din Chișinău sunt într-o stare avansată de degradare

80 la sută din monumentele istorice din Chișinău sunt într-o stare avansată de degradare. Tencuiala cade de pe multe dintre clădiri, iar pereții sunt plini de fisuri. Unul dintre aceste imobile se află chiar pe Bulevardul Ștefan Cel Mare și se ruinează văzând cu ochii. Este vorba despre clădirea în care se află Biblioteca „Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Pentru a proteja trecătorii, zona din jurul bibliotecii a fost îngrădită.


Unii locuitori ai Capitalei consideră că vina principală o poartă autoritățile, care dau dovadă de nepăsare.

”Se află chiar în centrul capitalei si toti turiștii care vin prin parc, la bustul lui Ștefan Cel Mare și o văd și pe ea, ar trebui renovată, dar cred că în următorii ani nu va fi nimic.

-De ce?

-Așa e la noi”

”-Cum arăta pe vremuri, cât de frumoasă era?

-Era frumoasă, nu erau crăpături, avea o față curată, era o plăcere de a intra și de a trece pe lângă. Acuma când mergi nici nu îți este a întoarce capul să te uiți”

Ion Ștefăniță, expert în managementul patrimoniului cultural, susține că monumentul istoric trebuie readus la starea de altădată.

”Constatăm că clădirea are probleme de rezistență și arhitectul și inginerul trebuie să îi dea rezistență, pentru că este instituție publică și trebuie consolidată.Vedeți tot ce este de la corniș în sus trebuie să fie consolidat, restaurat, reconstituit. Sistemul de climă trebuie să plece din fasadă, trebuie să fie autentică așa cum am descoperit-o în imaginile de epocă”, Ion Ștefăniță, expert în managementul patrimoniului cultural.

Tot în centrul orașului Chișinău, pe strada București, se află și casa sculptorului Alexandru Plămădeală, cel care a realizat monumentul domnitorului Ștefan Cel Mare și bustul lui Alexei Mateevici. Deși clădirea are statut de monument istoric de categoria națională, casa arată jalnic, spun trecătorii.

”E un păcat că e o persoană care a contribuit la crearea de operelor de artă a poporului nostru și e un păcat”.

”Autoritățile lasă într-o parte clădirile istorice care ar putea să ne reprezinte iar persoanele de peste hotare ar putea să le vadă și noi să ne mândrim pentru noi este o mândrie”.

”Strategia culturii 20 aprobată în 2014 aici la Guvern, anexa 3 vorbea despre milioanele planificate pentru acest domeniu, însă au rămas doar milioane desenate nu și imolimentate, executate, valorificate pe destinația acestor monumente care statul are obligația să le conserveze, să le restaureze și să le pună în valoare. La nivel local legea spune că se alocă finanțare pentru patrimoniul cultural istoric iarăși ceea ce nu se întâmplă. Acest domeniul cu regret în ultimii 30 de ani rămâne abandonat”, Ion Ștefăniță, expert în managementul patrimoniului cultural

Și blocul I al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice este un monument istoric care se degradează pe zi ce trece. Administrația instituției spune că nu are bani pentru a repara clădirea.

”Clădirea este din 1906 și nu a fost reparată din anii 90, am schimbat acoperișul, am mai făcut câteva lucrări de întreținere dar, spre regret nu avem resurse financiare fiindcă noi suntem finanțați din bugetul de stat după numărul de studenți, surse alternative ca contracte nu avem și aici, nu putem să facem o restaurare”, Victoria Melnic, rector AMTAP.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, recunoaște că imobilul reprezintă un risc major pentru studenți, dar susține că se caută o nouă locației pentru Academie. Totuși, ministrul nu a oferit alte detalii.

”Nu este proiectată pentru activitatea academică în mare parte această activitate mutilează și modifică esența acestui monument. Este o problemă complexă dacă noi identificăm un alt spațiu și evacuăm studenții din această clădire incuiem și nu începem un proces de restaurare asta va însemna și o degradare și mai rapidă și vandalizare a clădirii”, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.

Am întrebat responsabilii de la Ministerul Culturii care va fi soarta acestor monumente istorice, însă răspunsul a fost unul neașteptat. Ministerul Culturii trebuie doar să verifice corectitudinea restaurării monumentelor.

”Toate necesită intervenție imediată, dar asta nu înseamnă că trebuie să intervenim imediat în panică și disperare. Noi punem accent pe corectitudinea intervenției, pe utilizarea monumentului ceea ce este un element important, fiindcă starea în care au ajuns monumentele în mare parte se explică prin utilizarea neconformă a clădirii pentru activitățiile care sunt amplasate”, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.

În municipiul Chișinău sunt 758 de imobile cu statut de monument istoric, dintre care 305 sunt cu statut national, iar 453 sub protecția autorităților locale.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA