foto: Digi24.ro

Progresele privind încetarea focului în Gaza sunt o iluzie, afirmă Hamas

Hamas a descris sugestiile de progres privind un acord de încetare a focului între Israel și Gaza drept o iluzie, după ce președintele american Joe Biden a declarat că se simte ,,optimist”, informează BBC.

După două zile de discuții susținute de SUA în Qatar, președintele Biden a declarat vineri că „suntem mai aproape decât am fost vreodată”.
Iar sâmbătă, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că negociatorii israelieni și-au exprimat „optimismul prudent” cu privire la avansarea către un acord.

Cu toate acestea, un oficial de rang înalt al Hamas a declarat anterior pentru BBC că nu s-au înregistrat progrese și că mediatorii ,,vând iluzii”.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas, ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și 251 luate ostatice.

Mai mult de 40 000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

În urma unui acord de încetare a focului convenit în noiembrie, Hamas a eliberat 105 dintre ostatici în schimbul unei încetări a focului de o săptămână și al eliberării a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul afirmă că 111 ostatici sunt încă reținuți, dintre care 39 sunt presupuși morți.

Într-o declarație comună recentă, SUA, Qatarul și Egiptul au afirmat că au prezentat o propunere pentru o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor care „reduce diferențele” dintre Israel și Hamas.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA