Eremei Priseajniuc părăsește PSDE. E nemulțumit că Valeriu Pleșca a fost desemnat candidat la prezidențiale

Eremei Priseajniuc renunță la funcția de vicepreședinte al Partidului Social Democrat European și la calitatea de membru al partidului. Decizia vine după ce formațiunea condusă de Ion Sula l-a înaintat pe Valeriu Pleșca drept candidat în alegerile prezidențiale. Potrivit lui Priseajniuc, desemnare lui Pleșca a avut loc cu grave încălcări de procedură și  în lipsa cvorumului.

 

 

Din păcate, procesul de desemnare a candidatului pentru alegerile prezidențiale a fost grav compromis. În cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PSDE, contrar procedurii legale, în lipsa cvorumului și cu abateri grave de la lege, a fost votat un candidat din afara partidului. Mai mult decât atât, nu s-a permis luarea de cuvânt membrilor care au dorit să se exprime, nici a mea în calitate de vicepreședinte al partidului, ceea ce evidențiază tendințele dictatoriale care au început să se manifeste în rândul conducerii PSDE”, a scris Priseajniuc pe Facebook.
Politicianul spune că se disociază de conducerea actuală a partidului și de decizia de a numi un candidat din afara formațiunii, o decizie care, „pune în pericol parcursul nostru european și valorile pentru care am luptat”.
Ion Sula nu a venit deocamdată cu un comentariu.
Valeriu Pleșca este candidatul Partidului Social Democrat European la alegerile prezidențiale. Acesta ar avea legături cu patriarul Rusiei Kirill, unul dintre susținătorii războiului Rusiei contra Ucrainei. Fost ministru al Apărării din timpul guvernării comuniste a sprijinit financiar în 2018 editarea în limba română a cărții lui Kirill, ,,Gânduri, cugetări, raționamente”. Acum, Valeriu Pleșca, care afirmă că este un susținător al parcursului european al țării, declară că a făcut asta înainte de război deoarece este un om credincios.
Marți, liderul organizației din Moldova a PSD România, Iurie Ciocan, a denunțat tentativa unor actori externi de a schimba vectorul politic al Partidului Social Democrat European și anunță că se disociază de această formațiune. Contactat de ONE TV, Ciocan și-a motivat decizia prin faptul că Valeriu Pleșca, desemnat de președintele PSDE Ion Sula, drept candidat al formațiunii este omul Kremlinului. Anterior, PSD România și PSDE au avut relații de parteneriat strategic.
Nici Valeriu Pleșca și nici nici Ion Sula nu au comentat deocamdată declarațiile lui Iurie Ciocan.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA