Ce se va întâmpla dacă va fi stopat tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina? Precizările autorităților

Începând cu 1 septembrie, capacitatea de transport a gazoductului transbalcanic în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Căușeni” dintre  Ucraina și  Moldova, în regim reverse-flow, se va majora până la 11,5 mil.m3/zi capacitate fermă, începând cu 1 septembrie 2024. Anterior pe acest punct de interconectare se aloca doar capacitate întreruptibilă până la 10,0 mil.m3/zi, informează Ministerul Energiei.

Tot începând cu 1 septembrie 2024 pe ruta de transport a gazoductului transbalcanic, în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Grebenyky” dintre  Moldova și  Ucraina, în regim reverse-flow, va fi lansată alocarea capacității ferme în valoare de 1,0 mil.m3/zi. Anterior pe acest punct de interconectare se aloca doar capacitate întreruptibilă de până la 4,0 mil.m3/zi.
Ce înseamnă aceasta pentru consumatorii de gaze naturale
În cazul în care se va stopa tranzitul de gaze naturale rusești prin Ucraina, dinspre Est spre Vest în punctul de interconectare transfrontalieră „PI Sudzha”, capacitatea majorată a gazoductului transbalcanic în regim reverse-flow împreună cu capacitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău sunt suficiente pentru acoperirea întregului necesar de consum al Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene.
Traderii și furnizorii de gaze naturale vor putea rezerva capacitate de transport fermă, care garantează transportul gazelor naturale în orice moment de timp.
De asemenea, rezervarea pe termen lung a capacității ferme de transport a gazelor naturale asigură o planificare bună a activității operatorului sistemului de transport.
Totodată, creșterea atractivității Coridorului Vertical de Gaze pe întregul traseu din  Grecia –  Bulgaria –  România –  Moldova –  Ucraina, care face legătura dintre terminalele LNG din  Grecia și sursele de gaze din Europa de Sud cu depozitele de stocare din Ucraina.
Nu în ultimul rând, alocarea capacității ferme de transport a gazelor naturale la toate punctele de interconectare pe traseul Coridorului Vertical de Gaze face parte din Planul de acțiuni al CESEC aprobat la reuniunea Ministerială din ianuarie 2024.
May be an image of map and text

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA