Legea privind azilul în Republica Moldova, modificată. Ce prevăd noile completări

Noile modificări aduse Legii privind azilul în Republica Moldova au intrat în vigoare. La 15 august au fost publicate în Monitorul Oficial, informează Inspectoratul Genereal pentru Migrație.

Este vorba despre completări, care prevăd examinarea în procedură rapidă și a cererilor de azil înaintate de persoane care se află în procedură de extrădare.

Inspectoratul General pentru Migrație comunică că în redacția nouă este stabilită intervievarea solicitantului de azil efectuată cât de curând posibil, dar nu mai târziu de 10 zile de la depunerea cererii sau începerea procedurii rapide.
Anterior acest termen era de 21 de zile de la data depunerii cererii.
De asemenea, au fost modificate termenele de examinare a deciziilor de respingere a cererii de azil, care fac obiectul procedurii rapide.
„Noile prevederi ale Legii privind azilul în Republica Moldova, stipulează că decizia de respingere a cererii de azil va putea fi atacată pe calea contenciosului administrativ, fără procedură prealabilă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării. Instanța de judecată va soluționa cauza de contencios administrativ în termen de 30 de zile calendaristice, iar hotărârea instanței de judecată privind menținerea sau anularea deciziei de respingere a cererii de azil, care face obiectul procedurii rapide, va putea fi atacată cu apel la Curtea de Apel, în termen de 5 zile lucrătoare. Hotărârea Curții de Apel nu se supune nici unei căi de atac”, precizează reprezentanții IGM.
Anterior, deciziile de respingere a cererii de azil, care fac obiectul procedurii rapide, se contestau în termen de 30 de zile lucrătoare.

De menționat că legislația privind azilul în Republica Moldova a fost fi modificată în regim de urgență, după ce s-a aflat că autoritățile au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii pe numele bărbatului de origine turcă care a fost ucis pe o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei, iar ucigașul ar fi și el cetățean străin.

În Republica Moldova sunt 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus, spun autoritățile. Dorin Recean a solicitat MAI să verifice situația solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA