politia.md

Opt cetățeni ucraineni, reținuți. Au primit 3 milioane de lei de la 40 militari ucraineni pentru cumpărarea mașinilor

Opt cetățeni ucraineni au fost reținuți pentru escrocherie. Aceștia au primit 3 milioane de lei de la 40 de militari ucraineni pentru cumpărarea mașinilor inclusiv de teren, propuse spre vânzare pe internet. Au urmat 20 de percheziții în Moldova și 10 în Ucraina.

 

Militarii de pe front alegeau mașinile din anunțuri și trimiteau banii strânși din donații de la apropiați pentru a le folosi în apărarea Estului Ucrainei. După ce făceau transferul, mașinile nu erau livrate și nici banii nu le erau returnați.

Suspecții retrăgeau banii din bancomatele din Moldova sau îi foloseau pentru cumpărături și servicii. Autoritățile din Ucraina au identificat peste 100 de victime în acest caz. Datorită intervenției autorităților din Chișinău și Kiev, activitatea grupului criminal a fost stopată.

Suspecții reținuți, refugiați din Ucraina în Moldova după începutul războiului, au vârste între 28 și 43 de ani, inclusiv o femeie. Aceștia făceau parte dintr-un grup infracțional care activa din 2022, înșelând victimele pentru a obține bani. 

În Moldova au fost confiscate diverse bunuri suspectate că au fost cumpărate cu bani obținuți prin înșelătorie: 22 de mașini de lux (înregistrate pe numele unor persoane vulnerabile, unele aduse ilegal, inclusiv modele Porsche și Mercedes-AMG G63, majoritatea BMW X5, X6, X7), bijuterii de aproximativ 4,5 kg de aur care vor fi expertizate, bani proveniți din escrocherii și peste 80 de carduri bancare din Moldova, Ucraina și Rusia.

După reținerea acestora, la solicitarea procurorilor PCCOCS , Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea lor în arest preventiv pentru 30 de zile. Totuși, avocații învinuiților au contestat la Curtea de Apel Chișinău încheierile de aplicare a arestului, iar instanța urmează să se pronunțe. 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA