IGP reamintește despre noile reguli pentru șoferi. Când vor intra în vigoare

Începând cu 7 septembrie 2024, intră în vigoare noile modificări legislative ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală a șoferilor pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, Codului Penal și Codului Contravențional.

Inspectoratul General al Poliției informează conducătorii auto că urmează a fi majorate concentrațiile de alcool pentru starea de ebrietate alcoolică, prevăzute în Regulamentul privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, după cum urmează:

,,Se atestă ca stare de ebrietate alcoolică: a) cu grad minim – în caz de stabilire a concentrației de alcool de la 0,3 g/l până la 0,7 g/l în sânge sau de la 0,15 mg/l până la 0,35 mg/l în aerul expirat; b) cu grad avansat – în caz de depășire a concentrației de alcool de0,7 g/lîn sânge sau de 0,35 mg/l în aerul expirat”, precizează IGP.

Totodată, este înăsprită răspunderea juridică pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, conform Codului Contravențional și Codului Penal.

Pentru conducerea vehiculului cu depășirea limitelor de alcool admisibile, șoferii riscă să fie sancționați contravențional, conform art. 233 Cod Contravențional al Publicii Moldova. Unii vor plăti amenzi usturătoare, riscând să fie privați de dreptul de a conduce mijloace de transport.

În cazul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad  avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanțe, șoferii riscă să fie cercetați penal, conform art.2641 Cod Penal al Republicii Moldova. Printre pedepsele pravăzute se numără inclusiv privațiunea de liberatate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA