VIDEO Victoria Furtună a început ilegal campania electorală. Ar fi cheltuit 14 mii de dolari pentru promovare

Fostul procuror Anticorupție, Victoria Furtună, care a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale, a început ilegal campania electorală, iar în ziua în care anunța de la Tiraspol că se va înscrie în cursă, ea ar fi cheltuit aproape 14 mii de dolari pentru promovarea imaginii sale pe diverse site-uri internaționale, arată o analiză efectuată de expertul în securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru. Potrivit lui, în spatele canidaturii Victoria Furtună ar sta oligarhul fugar Veaceslav Platon, care i-ar finanța și campania de promovare.

Potrivit analizei, candidatura Victoriei Furtună a fost promovată pe site-ul canadian Le Lézard, portalul european EU Today și agregatorul global de știri și informații economice MENAFN. Toate platformele sunt în limba engleză și au distribuit comunicatele de presă despre intenția de a candida a Victoriei Furtună la un interval de timp extrem de scurt, fapt ce denotă o lansare coordonată și planificată.

Iar autorul analizei, expertul în securitate, Andrei Curăraru, susține că prin campania internațională se urmărește construirea unui profil pozitiv al candidatei controversate Victoria Furtună, pentru a împiedica percepțiile negative sau atacurile din partea opoziției interne. De asemenea, s-ar fi urmărit și crearea imaginii unui lider capabil să gestioneze relațiile externe și să reprezinte interesele Moldovei pe scena internațională.

,,Scopul final este până la urmă, cred eu, crearea unei imagini false a doamnei Furtună ca și un candidat foarte viabil pe arena politică a Republicii Moldova, fapt ce nu este confirmat nici de sondajele de opinie, nici de faptul că dumneaei nu prea avea o prezență politică până acum”, explică Andrei Curăraru, expert în securitate al Comunității WATCHDOG.MD.

De asemenea, astfel s-ar dori construirea unei imagini bune pe plan internațional pentru a concura cu oponenți, precum președintele Maia Sandu care este respectată pe scena internațională, dar și pentru a avea pondere pe plan extern în cazul contestării rezultatelor alegerilor prezidențiale.

„O persoană care se stabilește mai mult pe filiera externă poate avea un scop mai degrabă de a contesta rezultatele, de a o prezenta observatorilor sau forțelor din exterior că situația ar fi alta decât ar relata CEC-ul”, spune Andrei Curăraru, expert în securitate al Comunității WATCHDOG.MD.

Expertul Andrei Curăraru susține că reprezentanții Comisiei Electorale Centrale ar trebui să se autosesizeze și să verifice minuțios candidatura Victoriei Furtună care a început campania electorală înainte de termenul prevăzut de lege.

Am încercat să aflăm cum vor acționa reprezentanții Comisiei Electorale Centrale în cazul Victoriei Furtună, iar aceștia au evitat un răspuns, susținând că ea nu are statut de competitor electoral la aceasta etapă.

În ceea ce privește presupusele informații că oligarhul fugar Veaceslav Platon ar sta în spatele Victoriei Furtună, dar și a acestei campanii, cei doi nu au răspuns la apelurile jurnalistului ONE TV pentru a confirma sau pentru a infirma acest fapt.

Fostul procuror Anticorupție Victoria Furtună, care a figurat într-o cauza penală pentru divulgarea intenționată a datelor urmăririi penale, și-a anunțat candidatura în data de 30 iulie, venind cu acuzații, inclusiv la adresa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și lansând falsuri, precum faptul că în Transnistria urmează să înceapă un război.

De notat că unul dintre narativele propagandei ruse și a campaniilor de dezinformare susținute de forțelor pro-ruse din Moldova se axează pe sperietoarea privind declanșarea unui război în țara noastră. Autoritățile Republicii Moldova au dat asigurări în nenumărate rânduri că nu există un asemenea pericol.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA