Sursa: reuters.com

Ucraina străpunge frontiera rusă, declanșând lupte majore

Rusia a declarat că duce lupte intense împotriva forțelor ucrainene care au pătruns în regiunea rusă Kursk într-una dintre cele mai mari incursiuni în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, informează Reuters.

Rusia a avansat în acest an, după ce contraofensiva Ucrainei din 2023 nu a reușit să obțină niciun câștig major, și a cucerit 420 de kilometri pătrați de teritoriu de la forțele ucrainene începând cu 14 iunie, a declarat Serghei Șoigu, șeful Consiliului de securitate al Rusiei.

Ucraina a ripostat marți, iar luptele au continuat în cursul nopții de miercuri spre joi, în timp ce forțele ucrainene au înaintat spre nord-vest de orașul de frontieră Sudzha, la 530 km sud-vest de Moscova, a declarat ministrul rus al apărării.
Ministerul Apărării a declarat că a continuat să lupte împotriva unităților ucrainene ,,în zonele din regiunea Kursk direct adiacente frontierei ruso-ucrainene”.

,,Atacurile aeriene, forțele de rachete, tirurile de artilerie și acțiunile active ale unităților care acoperă frontiera de stat a grupării de trupe din direcția Kursk au împiedicat inamicul să avanseze adânc pe teritoriul Federației Ruse”, 

Acesta a declarat că luptele continuă, adăugând că a distrus deja 50 de vehicule blindate, inclusiv șapte tancuri, opt transportoare blindate de trupe, trei vehicule de luptă pentru infanterie și 31 de vehicule blindate de luptă în zonă.

Sudzha este ultimul punct de transbordare operațional pentru exporturile de gaze rusești către Europa prin Ucraina. La doar 60 km distanță, în nord-est, se află centrala nucleară rusă Kursk.

Ucraina nu a comentat evenimentele. Rusia a trimis rezerve pentru a ajuta la consolidarea apărării ruse. Luptele din jurul Sudzha au loc într-un moment crucial al războiului: Ucraina pierde teritorii, iar Kievul este profund îngrijorat de faptul că sprijinul SUA ar putea scădea dacă Donald Trump câștigă alegerile din noiembrie în Statele Unite.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA