Fuziunea societăților pe acțiuni „Barza Albă” și „Aroma”, aprobată de Guvern. Care sunt beneficiile reorganizării

„Barza Albă” va absobi „Aroma”, consolidând în acest fel poziția pe piață a întreprinderii. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, miniștrii au aprobat fuziunea societăților pe acțiuni „Barza Albă” și „Aroma”.

Reorganizarea va eficientiza activitatea ambelor companii și urmează a fi realizată de Agenția Proprietății Publice, în calitate de acționar unic al acestor întreprinderi.

În acest fel, va crește  volumul vânzărilor la nivel local, dar și exporturile, ca urmare a îmbunătățirii dotării tehnologice și, respectiv, a creșterii nivelului de productivitate și calitate a produselor.

De asemenea, vor fi valorificate eficient mărcile din posesia „Aroma” și stocurile de distilate și divin, ceea ce va permite extinderea și diversificarea piețelor de desfacere.

„După restructurare, pentru anul 2025, se planifică o creștere de circa 23% a vânzărilor nete față de anul curent și consolidarea pe piață a companiei”, precizează autorii proiectului.

Compania „Barza Albă” are o istorie de circa 80 ani, iar piața de desfacere include state, precum Australia, SUA, România, Israel, China, Țările Baltice, Cehia, Germania, întreg teritoriul CSI, Kazahstan, Kârgâzstan.

În anul 2022, S.A. „Barza Albă” a primit statutul de obiect al patrimoniului cultural național al Republicii Moldova.

În nota informativă a proiectului se menționează că, în contextul procedurii de reorganizare,  „Barza Albă” își asumă responsabilitatea acoperii datoriilor companiei „Aroma” rămase nestinse în cadrul procedurii de restructurare în derulare timp de 11 ani, în mare parte din contul unui credit bancar, inclusiv din mijloace financiare proprii.

Având în vedere obiectivele care se urmăresc prin reorganizare, procedura respectivă va necesita costuri financiare suplimentare, inclusiv privind rata dobânzii pentru creditul bancar contractat pentru o perioadă de 10 ani; cheltuieli provenite din procesul de reorganizare; disponibilizarea angajaților; restabilirea infrastructurii; rebranding-ul produselor Chișinău, Moldova, Basarabia, Dacia; promovarea produselor; participarea la expoziții, etc., ceea ce presupune necesitatea de consolidare a resurselor financiare proprii și atrase a S.A. „Barza Albă”, se arată în nota informativă.

Potrivit autorilor, în acest context, a fost solicitată scutirea S.A. „Barza Albă” de la plata dividendelor pentru o perioadă de 5 ani de gestiune, în intervalul dintre anii 2023-2027, fapt ce ar putea oferi beneficiu economic societății „Barza Albă”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA