Atac sângeros pe un stadion dintr-o localitate israeliană, lovit de o rachetă a Hezbollah. Netanyahu promite răzbunare

O rachetă lansată de milițiile libaneze proiraniene Hezbollah a lovit sâmbătă Majdal Shams, un oraș druz situat pe Înălțimile Golan, căzând un teren de fotbal din apropierea unui loc de joacă local. Explozia a ucis cel puțin 10 persoane și a rănit 34, dintre care 17 sunt în stare critică, inclusiv copii, a raportat sâmbătă directorul serviciului israelian de urgență Magen David Adom (MDA), Eli Bin, transmite Digi24.

„Zece persoane în stare gravă au fost transportate cu elicopterele armatei israeliene (IDF) și MDA. Relatările inițiale de la fața locului au fost foarte dificile, au fost scene ca de pe un câmp de luptă”, a declarat Bin într-o declarație pentru presă. Răniții, în vârstă de 10-20 de ani, sunt tratați la spitalele locale din zonă.

„Am ajuns în zonă și am văzut scena. Răniții erau întinși pe iarbă, iar imaginile erau greu de privit. Am început imediat să tratăm răniții. Unii dintre ei au fost evacuați la clinici locale. Răniții încă primesc îngrijiri medicale”, a declarat un paramedic al MDA.

Nasser, un locuitor din Majdal Shams, a povestit pentru Ynet despre momentul impactului de pe terenul de fotbal din oraș: „Este prima dată când am fost loviți. A fost o sirenă, nu am avut timp să îmi protejez capul cu mâinile când s-a produs explozia”.

Potrivit acestuia, „unii copii care au fost răniți nu au nicio șansă de a fi salvați”. Un alt rezident a menționat: „Cupola de fier (adică Iron Dome – sistemul mobil de apărare aeriană în orice condiții meteorologice – n.r) nu s-a activat”. Un oficial israelian a raportat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care se află în vizită în SUA, „este informat cu privire la incidentul din Majdal Shams și organizează o evaluare a situației”.

Biroul lui Netanyahu a raportat ulterior că acesta va organiza sâmbătă o evaluare amplă a situației cu toți oficialii Cabinetului de securitate. Potrivit postului libanez Al Mayadeen, afiliat Hezbollah, barajul de rachete al Hezbollah către nordul Israelului, printre care și racheta care a lovit zona, a durat mai mult de o oră, după ce unul dintre agenții forțelor Radwan ale organizației teroriste a fost eliminat în Liban. Un oficial de rang înalt al Hezbollah, Mohammad Afif, a declarat sâmbătă pentru Reuters că grupul terorist nu a fost responsabil de atacul asupra Majdal Shams.

Unitatea purtătorului de cuvânt al IDF a relatat că Hezbollah a fost în spatele lansării rachetei care a lovit Majdal Shams, în ciuda negării grupului terorist.

Fostul ambasador al Israelului la București, David Saranga, actualmente directorul Departamentului de Comunicare al Ministerului israelian de Externe, a postat în pagina sa de la rețeaua X (fostă Twitter) imagini de la locul atacului. ATENȚIE! Unele dintre ele, dintr-o postare separată, sunt cu un IMPACT EXTREM EMOȚIONAL!

Netanyahu promite răzbunare după atacul asupra Israelului: „Hezbollah va plăti un preţ greu, cum n-a mai plătit până acum”

Autorităţile israeliene au anunţat că atacul cu rachetă asupra unui teren de fotbal din zona Înălţimilor Golan, ocupate de Israel, a ucis sâmbătă 12 oameni, printre care şi copii, transmite Reuters, potrivit Agerpres. A fost cel mai sângeros atac împotriva Israelului de la începutul conflictului din Gaza. „Hezbollah va plăti un preţ greu, cum n-a mai plătit până acum”, a avertizat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Israelul a acuzat de lovitură gruparea libaneză Hezbollah, care însă a negat orice responsabilitate. Netanyahu a afirmat într-o convorbire telefonică cu liderul comunităţii druzilor din Israel că „Hezbollah va plăti un preţ greu, cum n-a mai plătit până acum”. Racheta a lovit satul Majdal Shams, locuit de druzi. În afară de morţi, serviciile de ambulanţă au informat că există şi 13 răniţi.

Un medic a declarat că echipele de prim-ajutor au găsit „o scenă îngrozitoare”, cu victime pe gazon.

Pe terenul de fotbal se aflau mulţi copii şi adolescenţi. „Jucau fotbal, au auzit sirenele şi au fugit să se adăpostească (…) ar fi trebuit să le ia cam 15 secunde. Dar n-au putut ajunge în adăpost, deoarece racheta a lovit între teren şi adăpost”, a relatat un martor ocular.

Momentul a fost filmat, iar înregistrarea a fost difuzată în mediile sociale; se aude o sirenă, apoi o explozie puternică şi se vede cum se ridică fumul. Reuters a verificat şi a confirmat concordanţa între amplasamentul clădirilor şi drumului cu imaginile din satelit ale zonei.

Autoritățile israeliene au declarat că toți cei uciși aveau vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, deși presa israeliană raportează că unii erau mai tineri. Înregistrări postate pe rețele sociale arată părinți din Majdal Shams în timp ce își caută copiii.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei”. Israelul lovește ținte Hezbollah în Liban după atacul sângeros de pe terenul de fotbal

Forțele aeriene ale Israelului afirmă, duminică dimineața, că au lovit ținte ale Hezbollah în Liban, după ce 12 persoane, printre care și copii, au fost ucise într-un atac cu rachetă, sâmbătă,  în timp ce jucau fotbal în zona Înălţimilor Golan, relatează BBC. În contextul tensiunilor în creștere, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a avertizat că „lumea și regiunea nu își pot permite un nou conflict deschis”.

Tensiunile în creștere au potențialul de a declanșa un război total între Israel și Hezbollah, ale căror forțe au făcut schimb de focuri în mod regulat de la izbucnirea războiului Israel-Gaza în octombrie.

„Ne confruntăm cu un război total” Ministrul isarelian de Externe, Israel Katz, a declarat pentru canalul de știri 12 din Israel: „Ne confruntăm cu un război total”. Iar președintele israelian Isaac Herzog a numit incidentul un „dezastru teribil și șocant” și a declarat că „statul Israel își va apăra cu fermitate cetățenii și suveranitatea”.

Guvernul Libanului a emis, de asemenea, o declarație rară ca răspuns în care cere încetarea imediată a ostilităților pe toate fronturile și a condamnat „toate actele de violență și agresiune împotriva tuturor civililor”. „Țintirea civililor este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și contravine principiilor umanității”, se adaugă în declarație.

SUA și UE au condamnat, de asemenea, atacul. Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a denunțat incidentul și a îndemnat toate părțile la reținere. „Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei, lumea și regiunea nu își pot permite un nou conflict deschis”, a scris el pe X.

Majoritatea druizilor trăiesc în nordul Israelului, Liban, Iordania și Siria. În Israel, ei au drepturi cetățenești depline și reprezintă aproximativ 1,5% din populație. Celor care trăiesc în Golan li s-a oferit cetățenia israeliană atunci când regiunea a fost anexată de Siria în 1981, dar nu toți au acceptat. Druzii din Golan pot studia și lucra în Israel, deși numai cei cu cetățenie pot vota.

Bărbații druzi israelieni sunt obligați să servească în armată. Ei reprezintă cel mai mare grup neevreiesc din IDF. Marea majoritate a comunității internaționale nu recunoaște anexarea de către Israel a Înălțimilor Golan.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA