Nu a fost luată o decizie în privința familiei de chinezi care trăiește de mai mulți ani în Moldova. Ce spune IGM

O cetățeană chineză, stabilită de mai mulți ani împreună cu soțul și fiica în țara noastră, de curând a aflat că ar putea fi obligată, de rând cu membrii familiei sale, să părăsească Republica Moldova. Inspectoratul General pentru Migrație (IGM)i-a refuzat solicitarea de prelungire a permisului de ședere în Moldova.

Cazul a ajuns să fie discutat în spațiul public, iar IGM s-a autosesizat și a comunicat că situația urmează a fi reanalizată. Vineri, 26 iulie,  Meiling Yao, cetățeană chineză, a fost invitată la discuții la sediul IGM. Ulterior, reprezentanții Inspectoratului au declarat pentru ZdG că urmare a întâlnirii cu Meiling Yao „s-a concluzionat că dosarul poate fi completat cu elemente suplimentare”.

Pentru finalizarea dosarului urmează ca nominalizata să revină luni (29 iulie, n. red.) la IGM”, au precizat specialiștii IGM.

Amintim că cazul a ajuns să fie discutat în spațiul online după ce, la 25 iulie, antreprenorul Vasile Tofan, unul dintre membrii inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, a relatat despre Meiling Yao și  familia sa care se confruntă cu birocrația din țara noastră și riscă să fie obligați să părăsească teritoriul republicii.

Meiling Yao a făcut Masteratul la Universitatea de Stat din Moldova, apoi a mers la Doctorat, la Universitatea Tehnică a Moldovei, ca să-și scrie teza “Studiul diversității microbiologice la trei soiuri de struguri din trei regiuni din Moldova”.  Ea e printre putinii doctoranzi din Moldova care fac cercetări fundamentale în domeniul vinificației. În țara noastră, femeia se află împreună cu copilul și cu soțul său, la fel cetățeni ai Chinei. Însă, precum susțin cei care îi cunosc, aceștia vorbesc fluent limba română.
Pe acest caz, Inspectoratul General pentru Migrație a declarat că în urma reanalizării dosarului persoanei de cetățenie chineză, s-a stabilit că în cazul acesteia există elemente suplimentare care pot fi adăugate la dosar și care oferă posibilitatea prelungirii dreptului de ședere în Republica Moldova.
„Constatarea a fost făcută urmare unei convorbiri telefonice realizată în cursul zilei de 25 iulie dintre angajații IGM și persoana în cauzǎ, care a clarificat mai multe situații favorabile doamnei M.Y. și care nu erau comunicate anterior IGM. În data de 26 iulie, echipa IGM, la sediul autorității îi va prezenta doamnei M. Y. variantele legale de care poate beneficia pentru a obține prelungirea permisului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova”, precizează IGM.
Inspectoratul General pentru Migrație specifică că va informa publicul în legătură cu decizia ce va fi luată în acest caz, luni, 29 iulie.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA