news.ro

Recordul de temperatură la nivel global a fost schimbat. Ziua de 22 iulie devine cea mai călduroasă

Conform datelor preliminare ale agenției de monitorizare a Uniunii Europene, luni, 22 iulie, a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global. Această zi a depășit ușor recordul stabilit cu o zi înainte, duminică, 21 iulie, care devenise recent cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor.

Temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a crescut la 17,15 grade Celsius – cu 0,06 grade mai mare decât recordul de duminică, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, care urmăreşte astfel de modele din 1940, scrie news.ro.

Recordul anterior fusese stabilit în primele zile ale lunii iulie 2023, menținându-se timp de patru zile consecutive. Anterior, cea mai caldă zi înregistrată fusese în august 2016.

Recent, orașe din Japonia, Indonezia și China au atins temperaturi record. Țările din Golf au fost afectate de indici de căldură, care includ umiditatea, depășind 60 de grade Celsius. În același timp, în anumite părți ale Europei, temperaturile au depășit 45 de grade Celsius.

Unii experți consideră că 2024 ar putea fi chiar mai cald decât 2023, marcând un nou record de temperatură. Aceasta se cauzează atât schimbărilor climatice, cât și fenomenului El Nino, care s-a încheiat în aprilie și a contribuit la încălzirea globală în acest an.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA