Micii producători vor beneficia de sprijin din partea statului. Dumitru Alaiba: Vom oferi finanțare și instruire

Micii producători vor beneficia de sprijin din partea statului. Cel puțin 100 de întreprinderi vor putea aplica la finanțare prin intermediul ODA, ceea ce înseamnă sporirea competențelor antreprenorilor locali, crearea a noi locuri de muncă, acces la piețe. Aceste oportunități sunt prevăzute în Programul de sprijin pentru micii producători, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea acestui program a fost prezentat de ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, la ședința de Guvern și aprobat unanim de Cabinetul de miniștri.

„Stimulăm investițiile în producție locală prin acces la finanțare și creșterea competențelor prin reforme ale mediului de afaceri și acces la piețe. Micii producători, întreprinderile micro, care abia își pun pe picioare afacerea, aflați la început de cale, au nevoie de a atenție specială. Prin acest program oferim suport pentru ca aceste afaceri să prospere. Vom oferi finanțare și instruire întreprinderilor micro care au vânzări anuale de până la 5 mln lei și până la 9 angajați”, a explicat Dumitru Alaiba.

Ministrul a specificat că, datorită acestui program, urmează a fi finanțate cel puțin 100 de întreprinderi prin intermediul ODA și a încurajat femeile să aplice la program.

„Cel puțin 30 de întreprinderi finanțate vor fi  gestionate de către femei”, a subliniat demnitarul.

Potrivit ministrului, unul dintre obiectivele programului constă în creșterea volumului de investiții în economia națională cu 73 mln lei cel puțin până în 2027, anume din partea întreprinzătorilor micro.

Vom instrui cel puțin 300 de antreprenori dintre care cel puțin 30% vor fi femei. Valoarea maximă a grantului prin acest program va fi de până la 500 de mii de lei. Astfel, oferim șansa micilor producători să crească, să fie productivi, să aibă vânzări mai mari și să ofere salarii mai bune angajaților lor. Încurajăm inițiativele antreprenoriale din regiunile întregii țări”, a mai spus oficialul.

Totodată, Dumitru Alaiba a precizat că implementarea acestui program necesită un buget estimativ de 20 mln de lei anual.

La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.

Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent.

În context, Dorin Recean a solicitat reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie, dar și altor asociații,  să promoveze oportunitățile create pentru mediul de afaceri.

„Să comunicăm cât mai mult despre aceste oportunități, ca să avem cât mai multe locuri de muncă mai bine plătite”, a fost mesajul premierului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA