Peste 300 de femei sunt diagnosticate anual în Republica Moldova cu cancer de col uterin, dintre care 50 la sută pierd lupta cu boala. Specialiștii în oncologie ginecologică afirmă că debutul bolii este lent și fără simptome, iar deseori femeile neglijează vizita la medic, ceea ce le pune viața în pericol.
”Când simptomele avansează se pot constata dureri în partea inferioară a abdomenului, dureri ca de menstruație sau mai mari, în timpul contactului sexual sau între menstruații. Sau niște menstruații mai abundente, neregulate, aciclice, cu dureri care iradiază în picior sau în rect. Iar primele simptome este sângerarea de contact sexual ca fiecare femeie trebuie să se adreseze unui ginecolog sau ar putea fi o sângerare că unele femei folosesc așa metode de contracepție ca diafragma iat la instalarea diafragmei poate să observe firișoare de sânge care ar trebui să o pună în gardă și să se adreseze unui medic”, Tatiana Pelivan, medic oncolog-ginecolog, Institutul Oncologic.
Medicii menționează că sunt mai mulți factori care pot declanșa boala printre care și Papilomavirusul uman.
”Sunt o serie de cofactori care favorizează cancerul de col uterin și aceștea ar fi: debutul precoce a vieții sexuale, parteneri sexuali multipli, anumite infecții recurente de tip clamidia sau unele paciente care au statutul imunitar compromise, pacientele cu HIV Sida. Ca cauză este fumatul, că sunt studii care au demonstrate prezența produselor toxice în urma inhalării fumului ca benzpirenul, nicotina, la nivelul mucoasei cervixului a colului uterin și fiind un statul de inflamație cronică la fumător face ca acest virus să fie mai greu autoeliminat și în timp să manifeste leziuni”, Tatiana Pelivan, medic oncolog-ginecolog, Institutul Oncologic.
Specialiștii în sănătate publică menționează că există 120 de tipuri de Papilomavirus uman, dintre care 19 pot provoca cancer cervical. Iar pentru a preveni îmbolnăvirea, specialiștii recomandă vaccinul HPV atât pentru fete, cât și pentru băieți.
”Papilomavirusul uman se transmite doar pe cale de contact în rezultatul actului sexual atunci vorbim despre vaccinarea universal a fetiților și băieților începând cu vârsta de 9 ani. Vaccinarea constă din două doze, este obligator ca intervalul minim intre doze să fie nu mai mare de 6 luni, nu mai mic dar de dorit nu mai mare”, Nicolae Furtună, Șef direcție prevenire a bolilor transmisibile, ANSP.
Cel mai important examen pentru depistarea cancerului de col uterin este controlul ginecologic, care poate detecta în stadii incipiente modificările. Fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani este obligată să facă testul citologic la un interval de trei ani.
”Atunci când se constată anumite anomalii sau leziuni în urma examenului ginecologic pacienta este trimisă la examen colposcopic la medicul ginecolog, iar după examenul colposcopic , iar la necessitate se prelevează o biopsie de col pentru a se pune diagnosticul de leziune precanceroasă sau de cancer”, Tatiana Pelivan, medic oncolog-ginecolog, Institutul Oncologic.
ONE TV a întrebat femeile din Chișinău cât de des merg la ginecolog și dacă cunosc la ce riscuri se expun din cauză că neglijează consultația medicului.
”-Nu prea mă ocup de sănătate, sincer, dar trebuie măcar de două ori pe an de dus.
-De ce nu vă duceți?
-Nu știu, așa sunt eu.
-Nu aveți timp?
-Da, nu am timp
-Medicul de familie vă sună să faceți analize, să mergeți la ginecolog?
-Nu.
-Nu ați fost sunată niciodată?
-Nu”
”-De când nu ați fost la ginecolog?
-De vreo 8 ani în urmă.
-De 8 ani nu ați fost la cabinetul ginecologului?
-Nu.
-Nu ați simțit nevoia?
-Nu.
-Să mergeți să vă controlați sănătatea, nu mergeți?
-Nu.
-De ce?
-Nu am timp”
”Din păcate cam rar mă duc nu sunt la curent cu toată informația, foarte rar mă adresez la medic”
”-Cât de des mergeți la ginecolog?
-De 2-3 ori pe an, facem analize tot ce spun medicii.
-Cât de important să mergem la ginecolog?
-Foarte important, aș considera că e cel mai important, deoarece trebuie să fie copii sănătoși, mamele sănătoase, dacă vom fi noi mamele sănătoase vor fi copii sănătoși”
Potrivit medicilor oncologi ginecologi, cancerul de col uterin depistat în stadiul 1 și 2 poate fi vindecat în 90% dintre cazuri prin intervenții chirurgicale, radioterapie sau brahioterapie, fiecare metodă fiind aleasă individual în funcție de vârstă și stadiul bolii.
Pentru a depista boala în stadii incipiente, în 2023 în țara noastră au fost deschise 12 cabinete de colposcopie în instituțiile medicale din Soroca, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Spitalul Clinic Bălți, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.