Sursa: reuters.com

Ungaria anunță va bloca fondurile UE pentru statele membre. Care este motivul

Ungaria va bloca rambursările Uniunii Europene pentru statele membre care au dat muniție Ucrainei până când Kievul nu va permite tranzitul de petrol de la o companie rusă printr-o conductă care trece pe teritoriul său, a declarat marți ministrul ungar de Externe, relatează Reuters.

Slovacia și Ungaria au declarat la începutul acestei luni că au încetat să mai primească petrol prin conducta Druzhba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicție privind tranzitul resurselor.

,,Atât timp cât această problemă nu este rezolvată de Ucraina, toată lumea ar trebui să uite de plata compensației de 6,5 miliarde de euro din Fondul european pentru pace pentru transferurile de arme”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Ministerul de Externe al Ucrainei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Kievul afirmă că a blocat petrolul de la Lukoil, însă fluxurile globale nu au fost reduse prin oleoduct, care deservește și alți furnizori.

Conducta Druzhba, care leagă Rusia de fostele state din blocul socialist din Europa de Est, a rămas funcțional în mai bine de doi ani de război, chiar dacă Uniunea Europeană a renunțat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie rusească. Ungaria, în special, a rămas deosebit de dependentă de petrolul rusesc și afirmă că nu își poate aproviziona rafinăriile fără acesta.

Ungaria și Slovacia au solicitat luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina. Procedura le-ar permite să sesizeze instanța dacă organismul executiv al Uniunii Europene nu acționează în termen de trei zile.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA