VIDEO Ministerul Culturii, despre concedierea Alionei Strîmbeanu din funcția de director al Ansamblului „Joc”

Aliona Strîmbeanu a fost concediată din funcția de director general interimar a ANADP „JOC” (Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare  „Joc”)  pe motiv că ar fi admis „abateri disciplinare grave”. Asta susțin reprezentanții Ministerului Culturii (MC), care anunță despre finalizarea anchetei de serviciu inițiată în privința acesteia, în rezultatul căreia au fost constatate mai multe încălcări.

Printre acestea se numără încălcarea procedurilor de deplasare a dnei Aliona Strîmbeanu peste hotarele republicii fără acordul ministrului; încălcări ce țin de contabilitatea instituției, perfectarea actelor din Registrul de evidență a ordinelor privind activitatea ansamblului, eliberarea costumelor și altor accesorii ale instituției publice  salariaților în scopuri personale.

„La data de 07 iunie, Aliona Strîmbeanu, fiind invitată în cadrul Ministerului Culturii pentru prezentarea explicațiilor pe cazul dat, a confirmat cele relatate în spațiul public, iar prin Nota informativă din 07 iunie, a recunoscut despre utilizarea de către unii salariați ai Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC” a costumelor din garderoba instituției publice în or. Sankt Petersburg din Federația Rusă”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Potrivit Ministerului, în cadrul instituției nu există un regulament aprobat de director care să reglementeze procedura legală şi uniformă de eliberare a costumelor, iar costumierele responsabile de eliberarea lor nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni.

În context, MC precizează că primirea şi eliberarea bunurilor, precum şi a mijloacelor băneşti fără perfectarea documentelor corespunzătoare constituie, în conformitate cu prevederile Codului muncii, o încălcare gravă a obligațiilor de muncă.

„Aliona Strîmbeanu a creat și a admis situații de transmitere a costumelor și accesoriilor instituției publice salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private în afara orelor de muncă, aceste acțiuni fiind în detrimentul beneficiului instituției publice, întrucât utilizarea costumelor și accesoriilor instituției publice conduce la uzarea și devalorizarea costumelor și accesoriilor instituției publice”, se arată în comunicat.

De asemenea, în cadrul desfășurării anchetei, s-a constatat „încălcarea procedurilor de cumulare a funcţiilor de către director”.

Totodată, prin Registrul de evidență a ordinelor, s-a constatat că „un număr semnificativ de ordine nu au o consecutivitate numerică, dar sunt înregistrate cu litere suplimentare prin bară, ceea ce denotă că actele sunt întocmite post-factum”.

Iar în contabilitatea instituției s-a constatat că „încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare”.

Prin urmare, Ministerul Culturii comunică că, analizând toate situațiile enumerate, a fost luată decizia de a aplica Alionei Strîmbeanu sancțiunea disciplinară sub formă de concediere și încetarea contractul individual de muncă începând cu data de 22 iulie.

Amintim că Ministerul Culturii a iniațiat o anchetă internă după ce, la începutul lunii iunie, mai mulți dansatori din Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc” au dansat alături de oligarhul fugar Ilan Șor, la Sankt Petersburg.

CITEȘTE ȘI: Scandalul legat de Baletul “Joc”. Ministrul Culturii consideră că nu este corect să fie învinuiți doar dansatorii

CITEȘTE ȘI: Aliona Strîmbeanu a fost concediată din funcția de director al Ansamblului „Joc”

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA