La liceul Teoretic „Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise clase cu predare în limba ucraineană, anunță Ministerul Educației și Cercetării. Cu acest prilej, instituția a beneficiat și de o donație de 900 de manuale în limba ucraineană din partea Radei Supreme a Ucrainei.
La evenimentul de transmitere a cărților a participat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Oficialul a înmânat copiilor manualele, exprimând totodată recunoștință Radei Supreme a Ucrainei care a dat curs scrisorii Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău.
„Fiecare manual reprezintă nu doar un instrument de învățare, ci și un simbol al solidarității noastre, al respectului pentru cultura și identitatea ucraineană. Prin acest efort comun, demonstrăm că suntem alături de copiii ucraineni, oferindu-le oportunitatea de a învăța în limba maternă și de a-și păstra tradițiile”, a spus ministrul Dan Perciun.
În grădinițele, gimnaziile și liceele din Republica Moldova au fost înscriși circa 2100 de copii refugiați din Ucraina, de la declanșarea războiului Rusiei împotriva țării vecine.
Potrivit MEC, în anul 2023, elevii de origine ucraineană, atât cei stabiliți în Moldova, cât și cei care s-au refigiat în țara noastră, din clasele a doua și a treia din școlile naționale au primit câte 650 de exemplare pentru fiecare clasă.
În Plan-Cadrul pentru noul an școlar 2024-2025, a fost adăugată o oră pentru studierea limbii materne pentru clasele I-XII. De asemenea, copiii din Ucraina vor studia limba română ca disciplină separată.
Ministerul anunță că instituția împreună cu partenerii, sprijină dezvoltarea infrastructurii gimnaziului „Taras Șevcenco”.
„Deja s-au finalizat lucrări de reparație și modernizare a acoperișului, au fost înlocuite ferestrele în coridoare și sala de sport, iar actualmente se desfășoară reparația unităților sanitare și modernizarea rețelei electrice. De asemenea, sunt în proces de renovare trei săli de clasă și holul de la etajul întâi”, comunică MEC.
La Liceul Teoretic „Taras Șevcenko” din municipiul Chișinău studiază în prezent 163 de elevi, dintre care 67 sunt refugiați din Ucraina.