Georgianul reținut pe 8 iulie la Chișinău plănuia să organizeze, la New York, otrăvirea cu bomboane a copiilor evrei

Cetățeanul georgian, acuzat de terorism și dat în căutare de Interpol, care a fost reținut de oamenii legii moldoveni acum două săptămâni la intrarea în Republica Moldova, plănuia în 2023 să otrăvească la New York copii evrei și alte minorități naționale. Despre asta scrie presa americană, care precizează că individul de 20 de ani este liderul unei grupări extremiste internaționale neonaziste, care și-ar fi formulat ca ideologie promovarea violenței împotriva minorităților rasiale.

CBS scrie că individul pe nume Michail Chkhikvishvili a fost acuzat, marţi, de un juriu al tribunalului federal din Brooklyn, New York, de patru capete de acuzare, inclusiv incitarea la ură și violență în masă.

Potrivit comunicatului procuraturii din SUA, Georgianul a fost deconspirat în 2023 când un polițist american sub acoperire a luat legătura cu acesta, pretinzând că dorește să fie recrutat. Începând din noiembrie, suspectul i-ar fi solicitat polițistului sub acoperire să comită acte de violență în masă, cum ar fi atentate cu bombe și incendieri, vizând minoritățile rasiale și comunitatea evreiască. De asemenea, i-a oferit instrucțiuni detaliate despre fabricarea bombelor și a cocteilurilor Molotov.
Mai mult decât atât, georgianul ar fi avut în plan ca un complice de-al său să se deghizeze în Moș Crăciun și să distribuie bomboane otrăvite copiilor din școlile evreiești din cartierul Brooklyn, New York.

Diana Fetco, șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, a confirmat pentru One TV că cetățeanul căutat prin Interpol se află în prezent în custodia poliției și urmează a fi extrădat autorităților americane.

Dacă va fi găsit vinovat pentru toate cele patru capete de acuzare, Chkhikvishvili ar putea primi o pedeapsă totală de până la 50 de ani de închisoare.

Amintim că pe 8 iulie, cetățeanul georgian de 20 de ani împreună cu un alt conațional au fost imediat reținuți la coborârea din avion și escortați pentru verificări suplimentare. În timpul controlului adițional, Poliția de Frontieră și ofițerii SIS au găsit documente care atestă pregătirea în centre specializate de antrenament militar și materiale multimedia de natură teroristă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA