Agricultorii din Moldova au ajuns în pragul disperării. Seceta le provoacă pierderi enorme

Agricultorii din Moldova au ajuns în pragul disperării. Seceta le compromite recolta. Aceștia privesc disperați cum soarele le pârjolește culturile, iar munca de un an se reduce la zero. Asociația Forța Fermierilor a cerut declararea stării de urgență în agricultură din cauza secetei și insistă asupra convocării unei ședințe speciale cu participarea reprezentanților asociațiilor de resort, experților, savanților și reprezentanților Ministerului Agriculturii. Mai mult, agricultorii susțin că starea de urgență i-ar putea scuti de penalitățile bancare, salvându-i astfel de la faliment.

Ion Plămădeală, agricultor și membru al Asociației Forța Fermierilor, susține că țara noastră ar trebui să urmeze exemplul României, unde agricultorii care au suferit din cauza secetei au primit despăgubiri de la 200 până la 250 de euro per hectar.

”E o chestie la care nimeni nu se aștepta, trebuie să găsim o soluție, asta nu înseamnă că vom pune piciorul în prag și o să cerem nu știu ce. O să insistăm ca să facem ședința asta comună, să ne concentrăm și să vedem cum putem să procedăm în continuare”, Ion Plămădeală, agricultor și membru al Asociației Forța Fermierilor

Expertul în domeniul agricol, Alexandru Slusari, afirmă că Țara noastră se confruntă cu o secetă cruntă pentru al treilea an consecutiv și atrage atenția guvernanților asupra necesității instituirii stării de urgență în agricultură, care va permite stabilizarea situației și îi va salva pe fermierii micro, mici și mijlocii de la faliment. Moldova are nevoie și de o strategie de dezvoltare a sectorului agroalimentar, iar fiecare zi de întârziere apropie catastrofa pentru agricultorii din zonele rurale, a menționat expertul pe Facebook.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că problemele agricultorilor pot fi rezolvate și fără a declara stare de urgență. Secretarul de stat, Vasile Șarban, a precizat pentru One TV că în țara noastră există un cadru normativ, iar în baza acestuia, producătorii agricoli afectați de secetă pot obține un certificat de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie, care le va acordă un răgaz pentru plata penalităților bancare.

”În toată lume civilizată producătorii se asigură și noi suntem civilizați și noi avem politică de asigurare subvenționată, deci statul achită 70% din prima de asigurare, pe care o achită producătorul la compania de asigurare, o achită prin subvenționare, deci 70% din ceea ce trebuie să achite producătorul, achită statul”, Vasile Șarban, secretar de stat.

Oficialul susține că agricultorii trebuie să se asigure din timp pentru a avea mai puține pierderi.

”Acum noi am făcut un grup de lucru dintre cercetători științifici, vom merge în teritoriu, vom examina direct în câmp care este abordarea producătorului pe teren agricol față de culturile respective, acești cercetători vor veni cu recomandări”, Vasile Șarban, secretar de stat.

Vitalie Vieru este un agricultor din satul Pănăsești, raionul Strășeni, care a revenit acum trei ani din Italia pentru a-și face propria afacere. Moldoveanul spune că a cumpărat tehnica agricolă din străinătate și a investit foarte mulți bani în agricultură, însă în acești trei ani nu a reușit să câștige nimic. Vitalie spera că în acest an își va recupera pierderile, însă nu a fost să fie.

”Bobul, grăuntele încă nu e format și acum au început aceste călduri și se coace așa neîmplinit. Dacă nu se termină căldurile și va continua așa câteva zile, porumbul nu o să fie și asta e porumb pus devreme, în aprilie. Era o speranță mare că o să avem porumb frumos în acest an, dar căldurile au schimbat tot”, Vitalie Vieru, agricultor.

Vitalie Vieru speră că ploile vor reveni și îi vor salva recolta. Agricultorul spune că este posibil să renunțe la afacerea mult visată și să se întoarce în Italia pentru a-și putea asigura familia cu cele necesare.

”Era un an pornit foarte bun, e drept, că am și prelucrat pământul acesta. I-am făcut și o aratură, cultivat și tot cum se cade. După la semănat, cultivat, îngrășământ, tot ce am putut. Pornise niște plante, tulpina e foarte groase, când au fost ploițele celea era foarte frumos, iar de la căldurile acestea când era gata să se facă ceva a început-o s-o coacă de tot”, Vitalie Vieru, agricultor.

Moldova se confruntă pentru al treilea an consecutiv cu o secetă severă, ceea ce afectează grav sectorul agricol.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA