Sursa: reuters.com

Israelul lansează noi lovituri în Gaza după ce un atac de weekend a ucis mai multe persoane în zona de siguranță

Israelul a lovit luni sudul și centrul Fâșiei Gaza pentru a pune mai multă presiune asupra Hamas. Atacul vine în urma unei lovituri de weekend care a vizat conducerea grupului militant și care a ucis zeci de palestinieni aflați într-o ,,zonă sigură” desemnată, informează Reuters.

La două zile după ce lovitura israeliană a transformat o zonă aglomerată din Mawasi, în apropierea coastei mediteraneene, într-un pustiu carbonizat presărat cu mașini în flăcări și cadavre sfâșiate, supraviețuitorii strămutați au declarat că nu au nicio idee unde ar trebui să meargă în continuare.

,,Acele momente în care pământul s-a zguduit sub picioarele mele, praful și nisipul s-au ridicat la cer și am văzut trupuri dezmembrate – nu am mai văzut nimic în viața mea”, a declarat Aya Mohammad, 30 de ani, vânzătoare într-o piață din Mawasi.

Mawasi, la periferia vestică a orașului Khan Younis, a adăpostit sute de mii de palestinieni care au fugit în zonă după ce Israelul a declarat-o zonă sigură. Israelul a declarat că atacul său de sâmbătă de acolo l-a vizat pe comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif, un arhitect al atacului din 7 octombrie asupra orașelor și satelor israeliene care a declanșat războiul din Gaza.

Oficialii palestinieni spun că cel puțin 90 de persoane au fost ucise sâmbătă și multe sute au fost rănite. Jurnaliștii Reuters prezenți la fața locului au filmat carnagiul, cu locuitori care transportau răniți și morți printre flăcări și fum.

Mai la sud, în Rafah, principalul focar al avansului Israelului începând din luna mai, locuitorii au raportat luni noi lupte. Forțele israeliene din vestul și centrul orașului au aruncat în aer mai multe case, au declarat aceștia. Oficialii medicali au declarat că au recuperat 10 cadavre ale palestinienilor uciși de focul israelian în zonele estice ale orașului, dintre care unele au început deja să se descompună.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA