Sursa: gov.pl

Radoslaw Sikorski: Polonia ia în calcul posibilitatea doborârii rachetelor rusești deasupra Ucrainei

Polonia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian ucrainean. Declarația a fost făcută de Radoslaw Sikorski, relatează BBC.

Propunerea a fost inclusă într-un acord de apărare comună între cele două țări, semnat în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia la începutul acestei săptămâni.

,,În acest stadiu, aceasta este o idee. Acordul nostru spune că vom explora această idee”, a declarat Radoslaw Sikorski la American Enterprise Institute din Washington.

Ministrul polonez de externe a declarat că unele rachete rusești lansate din zona Sankt Petersburg către ținte ucrainene din apropierea orașului Lviv din vestul țării, nu departe de granița cu Polonia, au traversat Belarusul și au intrat în spațiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se întoarce către țintele lor din Ucraina.

Doi cetățeni polonezi au fost uciși de resturile căzute atunci când Ucraina a doborât o rachetă rusească în apropierea frontierei poloneze cu o lună înainte.

De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Polonia a furnizat Ucrainei 44 de pachete de arme și muniții, inclusiv peste 250 de tancuri, avioane de luptă MIG-29, elicoptere de luptă, sisteme de artilerie și sisteme portabile de rachete de apărare aeriană în valoare de peste 4.4 miliarde de dolari.

Polonia intenționează să furnizeze asistență militară suplimentară Ucrainei în acest an.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA