Sursa: ft.com

Președintele ales al Iranului este pregătit pentru un ,,dialog constructiv” cu Uniunea Europeană

Președintele ales al Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat că așteaptă cu nerăbdare îmbunătățirea relațiilor cu națiunile europene, chiar dacă le-a acuzat că nu și-au respectat angajamentele de a atenua impactul sancțiunilor SUA, informează France 24.

Pezeshkian a câștigat un tur de scrutin împotriva fostului negociator nuclear ultraconservator Saeed Jalili săptămâna trecută.

În vârstă de 69 de ani, acesta a făcut apel la ,,relații constructive” cu țările occidentale pentru a „scoate Iranul din izolarea sa” și este în favoarea relansării acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale.

Statele Unite s-au retras unilateral din acord în 2018, reintroducând sancțiuni, ceea ce a determinat Iranul să își reducă treptat angajamentul față de termenii acordului. Acordul urmărea să limiteze activitatea nucleară, despre care Teheranul susține că este în scopuri pașnice.

Într-un articol publicat vineri târziu în ziarul de limbă engleză Tehran Times, Pezeshkian a declarat că, după retragerea SUA din acordul din 2015, națiunile europene s-au angajat să încerce să îl salveze și să atenueze impactul sancțiunilor SUA.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA