Facebook/Veronica Eșanu

13 echipe de liceeni s-au întrecut la concursul de robotică “First Tech Challenge Moldova”

13 echipe de elevi din mai multe licee din țară s-au întrecut vineri, 12 iulie, la concursul de robotică “First Tech Challenge Moldova”, organizat și desfășurat, în premieră, în “Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă”.

Cele 13 echipe de liceeni au avut trei luni la dispoziție pentru a proiecta, construi și programa roboții pe care i-au pilotat în timpul competiției. Dispozitivele operate de concurenți trebuia să preia dintr-un loc special amenajat mai multe figuri geometrice, să parcurgă un traseu și să le așeze pe o tablă, câștigătorul fiind robotul care se descurca primul cu aceste sarcini.

”Noi am rămas cu baza de patru roți, am folosit un sistem prin șine pentru a învârti niște motoare afară, care apucă gexuri și ne ajută să le captăm ca cleștele din față să le apuce și să pună pe tablă. Este un sistem complex”, David Mîrza, participant.

”Robotul nostru este mai mult ca un asistent. În plus, poate pilota un avion. Folosim un cârlig pentru a-l atârna de o bară din metal, utilizăm roțile pentru a introduce hexagoanele și pentru a le transporta în cealaltă parte”, Anton Mincioglo.

Am venit să acumulăm noi experiențe, pentru că suntem la început de cale și cred că asta este cel mai important”.

Organizatorii susțin că această ediție este diferită de competițiile anterioare desfășurate în țară prin faptul că roboții construiți au dimensiuni mai mari și sunt rezultatul unor proiecte inginerești realizate la un nivel mai avansat. Dacă în competițiile anterioare participanții foloseau piese Lego, acum materialele utilizate includ piese 3D modelate și printate de participanți, senzori, camere și motoare de dimensiuni mari.

”Într-o echipă de First Tech Challenge este nevoie de diferite abilități, cum am spus mai devreme, și de PR, și de fundraising, și de scriire de caiete inginerești, și mecanică, și programare”, Veronica Eșanu, organizator.

Câștigătorii au plecat acasă cu trofeul competiției.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA