Facebook/Cristina Gherasimov

Cristina Gherasimov: ”Prima sesiune de screening bilateral a fost încheiată cu succes”

Prima sesiune de screening bilateral a fost încheiată cu succes. Cristina Gherasimov, negociatorul-șef pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană a anunțat că a început  o etapă cheie din procesul nostru de negociere cu UE.

 

Este pentru prima dată când această etapă s-a desfășurat în țara candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană și nu la Bruxelles.

”Peste 200 de oameni implicați, 480 de ore lucrate, 9 prezentări realizate, 60 de întrebări adresate de reprezentanții Comisiei Europene, la care am răspuns, 5 runde de simulări de pregătire, 27 de acte UE analizate, peste 50 de legi naționale evaluate”, a scris Cristina Gherasimov.

În perioada 10-11 iulie, la Chișinău s-a desfășurat prima sesiune de screening bilateral, parte esențială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Amintim că după reuniunile bilaterale din cadrul fiecărui grup de capitole, Comisia Europeană elaborează un raport de screening pentru fiecare set de capitole, așa-numitele clustere, care va evalua gradul de pregătire a țării noastre, va informa despre pașii următori în procesul de screening bilateral și va veni cu recomandări specifice pentru deschiderea negocierilor e fiecare cluster. După acest lucru, Consiliul European va decide la propunerea Comisiei, dacă și când va deschide negocierile pentru clusterul în cauză.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA