I s-a făcut rău în timp ce se afla la volanul mașinii. O femeie, preluată în stare inconștientă de ambulanță

O femeie de 39 de ani a fost salvată, datorită receptivității unui trecător, dar și intervenției prompte a ambulanței. Acesteia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volanul automobilului său.

Cazul a avut loc în după amiaza zilei de sâmbătă, 6 iulie.  La ora 15:07, un trecător a solicitat intervenția ambulanței pentru o tânără inconștientă la volanul automobilului, care staționa în preajma unei clădiri din comuna Tohatin, municipiul Chișinău.
La fața locului a intervenit echipa de asistență medicală urgentă specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul SAMU Rîșcani, mun. Chișinău.
„Pacienta de 39 ani se afla în stare critică. În timpul examinării în ambulanță, brusc s-a instalat stopul cardio-respirator. Specialiștii au inițiat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală, soldate cu succes în 7 minute”, comunică Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
Femeia a fost transportată cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali și transmisă în Zona Roșie medicilor din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Amintim că suntem într-o perioadă caniculară, când sănătatea umană este expusă riscului. CODUL GALBEN de caniculă va fi valabil până vineri, 12 iulie. În acest interval temperatura aerului va depăși 33 grade Celsius.

Medicii avertizează că temperaturile ridicate din timpul sezonului estival pot duce la apariția urgențelor medicale.

În context, specialiștii îndeamnă cetățenii să evite expunerea prelungită la soare în intervalul 11:00-18:00. Totodată, oamenilor li se recomandă să poarte pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise.

În zilele cu temperaturi ridicate oamenii sunt îndemnați să se hidrateze, consumând suficiente lichide pe parcursul zilei (apă plată, minerală, ceai slab îndulcit, sucuri naturale), chiar și în lipsa senzației de sete.

De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină – cafea, ceai, cola, sau de zahăr – sucuri carbogazoase.

otodată, este recomdabilă aerisirea încăperilor dimineața sau seara târziu, când temperatura ambientală este mai scăzută. Pe parcursul zilei, ferestrele trebuie închise.

Copiii și vârstnicii, precum și persoanele cu dizabilități trebuie supravegheate în mod special, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Persoanele care suferă de afecțiuni cronice – cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare, etc., vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament.

În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin.

Se recomandă de urgență scoaterea victimei din mediul încălzit și transferarea într-o spațiu răcoros și bine ventilat, la umbră.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA