Zilele cu temperaturi caniculare constituie o perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile, avertizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Specialiștii aduc la cunoștință că cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare.
Aceste bacterii se înmulțesc rapid la temperaturi ridicate. Totodată, oamenii trebuie să știe că alimentele gătite nu se lasă la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
În context, ANSA vine cu o serie de recomandări importante:
- Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC).
- Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;
- Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.
- Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată.
De asemenea ANSA atenționează că NU se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice!
În cazul constatării unor nereguli, cetățenii sunt în drept să depună reclamații respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: [email protected].
Totodată, pentru informații și consultații, consumatorii sunt îndemnați să apeleze la linia verde: 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.